Stora Enso köper nederländskt wellpappbolag för 11 miljarder

PUBLICERAD: 8 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I nederländska De Lier har De Jong Packaging produktion och huvudsäte och där har man nyligen också uppfört vad som sägs vara Europas största wellpappfabrik. (Bild De Jong Packaging)|De Jong Packaging är bland annat storproducent av wellpapptråg och lådor för färska livsmedel som frukt och grönt, etc. (Bild De Jong Packaging. Bilden är ett montage)|Transparanta etiketter med ”wow”-känsla och holografiska effekter skapas med Kurz nya etikettfilm. (Bild Kurz Group)

Stora Enso meddelar att man förvärvar det nederländska wellpappbolaget De Jong Packaging Group för ett bolagsvärde av cirka 1.020 miljoner euro (ca 11 miljarder kronor). Köpet görs för att accelererar Stora Ensos tillväxt inom förnybara wellpappförpackningar.

Stora Enso skriver att förvärvet kommer att fortsätta att stärka Stora Ensos strategiska riktning, påskynda omsättningstillväxten, och bygga marknadsandelar inom förnybara förpackningslösningar i Europa.

De Jong Packaging Group är en av de största producenterna av wellpappförpackningar i Benelux. Företagets produktportfölj och geografiska läge kommer att komplettera och stärka Stora Ensos erbjudande, framför allt inom förpackningar för färska livsmedel, e-handel och industri, och vara en inkörsport för Stora Enso till marknaderna i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien.

I och med förvärvet kommer Stora Ensos division Packaging Solutions att öka sin kapacitet för wellpappförpackningar med cirka 1.200 miljoner kvadratmeter till över 2.000 miljoner kvadratmeter. Det inbegriper De Jongs pågående expansionsprojekt och kommer att säkerställa en stabil grund för fortsatt tillväxt på nyckelmarknader.

”Den europeiska marknaden för wellpappförpackningar är fragmenterad, varför lokal närvaro är avgörande för långvarig tillväxt”, skriver Stora Enso i sitt pressmeddelande.

Bolagsvärdet (Enterprise Value) för De Jong Packaging Group är cirka 1.020 miljoner euro varav 250 miljoner euro är IFRS-leasingsskulder. Bolagsvärdet motsvarar en multipel på 8,9x, baserad på en justerad EBITDA på 114 miljoner euro för 2022. Under 2025, när de pågående expansionsprojekten för förpackningskonvertering har genomförts, förväntas en EBITDA på ytterligare 40 miljoner euro uppnås. På medellång sikt, efter 3 år, förväntas förvärvet generera årliga genomsnittliga synergieffekter på 30 miljoner euro över cykeln, då främst genom anskaffning av råmaterial, integrationsoptimering av wellpappråvara, och ökade kommersiella möjligheter.
Under 2024 kan Stora Enso även betala en kontant tilläggsköpeskilling på max. 45 miljoner euro, under förbehåll att De Jong Packaging uppnår vissa satta resultatmål.

De Jong Packaging är bland annat storproducent av wellpapptråg och lådor för färska livsmedel som frukt och grönt, etc. (Bild De Jong Packaging. Bilden är ett montage)

Om Stora Enso beslutar att gå vidare med den nu studerade konverteringen av pappersanläggningen i Langerbrugge i Belgien till produktion av wellpappråvara (läs HÄR) kommer ytterligare synergieffekter att vara möjliga.

De Jong Packaging Groups omsättning för helåret 2022 beräknas till cirka en miljard euro. Förvärvet väntas påverka EPS-värdet positivt från det första året. Förvärvet finansieras med befintlig likviditet och bilaterala låneavtal. Stora Ensos kvot nettoskuld/operativt EBITDA kommer att öka med 0,4 till 1,4. Affären beräknas slutföras i början av 2023, med förbehåll för myndighetsgodkännande. Stora Ensos prognos för det operativa rörelseresultatet helåret 2022 förblir oförändrad.

”I linje med vår strategi investerar vi i att växa vår marknadsandel inom förnybara och cirkulära förpackningslösningar. De Jong Packaging Group har en stark position inom sektorn för wellpappförpackningar och en imponerande kundbas. Att förvärva deras verksamhet är ett led i vår strategiska riktning att avancera inom förnybara förpackningslösningar i Europa”, säger Annica Bresky, VD och koncernchef för Stora Enso.

”Vi är verkligen glada över det här förvärvet. Med vårt gemensamma fokus på snabb anpassningsförmåga och kundvärde, och med utomordentliga team hos båda företagen, kommer vi att skapa en stark plattform för framtida tillväxt. De Jong har påvisad stabil tillväxt inom wellpappförpackning, vilket i kombination med vår erfarenhet inom innovativ design, digitala lösningar och hållbarhetstjänster, kommer att göra det möjligt för oss att stärka vårt erbjudande”, säger David Ekberg, chef för divisionen Packaging Solutions på Stora Enso.

”Vi är stolta över vad vi har uppnått på De Jong Packaging Group och ser nu fram emot nästa steg på vårt företags resa. Stora Enso är väl positionerade att driva ytterligare tillväxt i linje med vår gemensamma ambition”, säger Henk de Jong, ägare av De Jong Packaging Group och Ad Smit, VD på De Jong Packaging Group.

Förvärvet av De Jong Packaging Group har godkänts av Stora Ensos styrelse. Stifel, Allen & Overy och KPMG agerade som Stora Ensos rådgivare i denna affär.

De Jong Packaging Group, som grundades 1996, är en av de största producenterna av wellpappförpackningar i Benelux. Företaget specialiserar sig på tråg och kartonger i wellpapp för främst färska livsmedel, e-handel och industri. De Jong är också aktiva inom wellpappråvaruproduktion genom förvärvet av De Hoop i Nederländerna 2021. De Jong Packaging har 17 anläggningar i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Företaget har cirka 1.300 anställda.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy