Stor skillnad i klimatnytta mellan återvinningsmetoder för plast

PUBLICERAD: 11 februari 2025
UPPDATERAD: 11 februari
Foto: Svensk Plaståtervinning.

Ny forskning avslöjar stora skillnader i klimatnytta mellan olika sätt att återvinna plastförpackningar. Så kallad downcyling har enligt studien nästan lika stor klimatpåverkan som att bränna plasten.

Forskningen avslöjar stora skillnader i klimatnytta mellan olika sätt att återvinna plastförpackningar. IVL Svenska Miljöinstitutet, Svensk Plaståtervinning och livscykelanalysforskaren Tomas Ekvall visar i en ny vetenskaplig rapport att högkvalitativ materialåtervinning genom avancerad sortering ger betydligt lägre klimatpåverkan än materialåtervinning utan sortering, ofta kallat downcycling. Faktum är att downcycling har nästan lika stor klimatpåverkan som att förbränna plasten. Den nya rapporten visar på behovet av skärpta krav och mer adekvata styrmedel.

Studien är den första i sitt slag att jämföra olika återvinningsmetoder för mekanisk återvinning genom en omfattande livscykelanalys (LCA) med fokus på utsläppen i hela plastens värdekedja. Värdekedjan omfattar bland annat råvaruutvinning, materialproduktion, avfallshantering och energiproduktion.
Expertgruppen har jämfört högkvalitativ materialåtervinning genom avancerad sortering av olika plasttypermed materialåtervinning utan sortering (downcycling). Beräkningarna av koldioxidutsläpp har gjorts utifrån tre scenarier för hantering av plastförpackningar från svenska hushåll (exklusive pantbelagd PET):

1. Referensscenario: Direktförbränning med energiutvinning, dvs ingen sortering och materialåtervinning
2. Downcycling: blandat plastavfall materialåtervinns utan sortering till järnvägsslipers (plast ersätter trä i slipers)
3. Högkvalitativ materialåtervinning genom avancerad sortering: sortering av blandat plastavfall där varje plasttyp (polymerfraktion) materialåtervinns separat, utifrån vad som är tekniskt och praktiskt möjligt idag.

Studien baseras bland annat på reella data från Svensk Plaståtervinnings anläggning Site Zero.
Resultaten indikerar att downcycling endast minskar klimatpåverkan med 4 procent jämfört med referensscenariot förbränning utan materialåtervinning.
När högkvalitativ återvinning genom avancerad sortering jämförs med referensscenariot minskar klimatpåverkan i stället med 27 procent.

— Studiens resultat visar att högkvalitativ återvinning genom avancerad sortering är bättre för klimatet än downcycling, säger Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning och deltagare i expertgruppen. Han fortsätter:

— Förutom att minska utsläppen från förbränning gör denna metod det möjligt att återanvända stora delar av det återvunna materialet i nya plastförpackningar eller andra högkvalitativa plastprodukter. Det minskar behovet av ny plast från fossila råvaror, vilket leder till en mer resurseffektiv plastanvändning.

Foto: Svensk Plaståtervinning
Behov av skärpta krav och nya adekvata styrmedel

Dagens regelverk för materialåtervinning av plastförpackningsavfall i Sverige prioriterar visserligen materialåtervinning framför förbränning, men tar inte hänsyn till hur olika återvinningsmetoder påverkar klimatet, resurseffektiviteten och möjligheten till ökad cirkularitet.

— Med den här insikten behöver vi snabbt skärpa kraven och införa adekvata styrmedel. Högkvalitativ materialåtervinning genom avancerad sortering måste bli normen, annars stänger vi in oss i en linjär ekonomi med hög klimatpåverkan och resursslöseri, menar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning. Han understryker vidare att:

— Detta kommer att vara avgörande för om Sverige ska ni sina klimatmål, och för att vi ska kunna förse marknaden med återvunnen råvara i enlighet med EU:s krav (PPWR). Högkvalitativ materialåtervinning genom avancerad sortering är en förutsättning för en cirkulär plastekonomi.

Slutsatser som kan påverka internationellt

Rapportens slutsatser är relevanta även internationellt, där EU redan har konstaterat att framtidens återvinningskrav behöver styras mot högkvalitativ materialåtervinning, där den avancerade sorteringen är en förutsättning. Den här rapportens resultat stärker den framtidsbilden.
Studiens resultat har presenterats på flera vetenskapliga konferenser internationellt.

Fakta om rapporten:
Rapporten som har titeln ”Comparing high-quality recycling and downcycling of plastics – Calculating carbon footprints using a basket of functions approach” finns tillgänglig här.

Arbetet har genomförts av Tomas Ekvall, forskare på TERRA, Linnea Granström och Rickard Jansson på Svensk Plaståtervinning samt Emma Moberg och Tomas Rydberg, forskare verksamma vid IVL.
Projektet har finansierats av Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (SIVL) och Svensk Plaståtervinning.

Läs vidare

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024