Sofistikerade förpackningar ger stabil tillväxt

PUBLICERAD: 3 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

För fjärde året i rad kan näringslivsklustret Packbridge nu presentera en genomgripande översikt över den svenska förpackningsindustri och dess utveckling och läge. Rapporten som heter ”The Swedish Packaging Industry – an Overview” ger en bild av var industrin står idag och samtidigt en översikt över de senaste fem åren.

Undersökningen, som omfattar 750 företag, konstaterar att industrin för närvarande omsätter strax över 75 miljarder kronor och sysselsätter över 21 000 personer. Under de senaste fem åren har tillväxten varit konstant men inte dramatisk. Den genomsnittliga årliga tillväxten har varit 1,5 procent att jämföras med historiska siffror på 3 till 4 procent per år. Den starkaste tillväxten visar de stora företagen.

  • Förpackningsindustrin som helhet följer ganska väl den övriga industriella utvecklingen och speglar konjunkturerna. Skillnaden är dock stor mellan de olika segmenten där utvecklingen påverkas av mer specifika händelser, konstaterar Felix Helander, ansvarig för omvärldsanalys & projekt på Packbridge.
  • Noterbart är samtidigt att förpackningsindustrin ökar lite snabbare än BNP, inte mycket men dock tydligt. En tänkbar orsak till det är att förpackningarna hela tiden blir allt mer sofistikerade och därmed mer värda.

Rapporten är gratis för Packbridge medlemmar men icke medlemmar kan beställa den via hemsidan. Priset är då 4000 SEK.

Exif_JPEG_PICTURE
Felix Helander

Läs vidare

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

DS Smith investerar 50 miljoner i modern stans

Förpackningsföretaget bygger vidare med tryck och stansning på anläggningen i Värnamo.
MasterCut-724_221201-2340_export

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx