Smidigare lösning för rakelblad

PUBLICERAD: 17 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Swedev har numera en automatiserad förpackningslinje för sina rakelblad.

Swedev har gått över till en automatiserad förpackningslinje och en ny förpackning för sina rakelblad till flexotryck.

I värmländska Munkfors finns Swedevs fabrik där det produceras 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål varje år. 99 procent av allt som tillverkas går på export till tryckeriföretag i 85 länder. Och produkten? Det handlar om rakelblad – det tunna stålblad som tar bort överflödig färg i slutet av en tryckprocess.

Installerades i somras

Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning med en vikt på cirka 14 kilo. Varje rulle kvalitetskontrollerades och förpackades tidigare manuellt. Men sedan i somras har en automatiserad förpackningslinje tagit plats i fabriken.

– Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren i ett pressmeddelande.

En slitstark förpackning

Den nya automatiserade förpackningslinjen består av två Lantech-maskiner. Det är en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Ingenjörsbyrån Etteplan står bakom automationsidéerna och maskinlösningarna, och Smurfit Kappa som redan levererade wellförpackningar till Swedev involverades också i projektet 2018 för att ta fram en slitstark förpackning, med inrede och förslutning.

– Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

Senaste nytt

Paul Jenkins och julkalendrar nyheter i Packnorth Award 2025

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nytillkomna kategorier och pratar med brittiska ThePackHubs vd Paul Jenkins, som är det nya internationella tillskottet i jurygänget. Vilka trender ser han? Och hur kommer den nya PPWR-förordningen att påverka branschen?
top-9

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Rottneros varslar personal efter vinstvarning

Förra veckan gick Rottneros ut med en vinstvarning på grund av allt högre råvarupriser, världsmarknadens vikande efterfrågan på mekanisk massa och en allt svagare dollarkurs. Nu varslar koncernen 47 personer där de flesta som påverkas jobbarpå Rottneros Bruk i Sunne.
Rottneros

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Leksands Knäckebröd uppdaterar design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet.
Leksandx

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2