Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

PUBLICERAD: 20 februari 2023
UPPDATERAD: 20 februari
Stark robot med låg vikt. Foto: Kuka

KR Fortec ultra-serien är en nyhet i KUKAs sortiment i år. Det handlar om robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.

– Den låga egenvikten gör att de drar mindre energi, vilket är en fördel både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic.

Designen – kallad ”double up”– gör att det går att få upp lyftkapaciteten i förhållande till robotens egen vikt, samtidigt som styvheten och noggrannheten blir mycket hög.

För att klara samma vikter som KR Fortec ultra-seriens KR 800 – som lyfter upp till 800 kilo – har det tidigare varit nödvändigt att gå upp en klass när det gäller nyttolasten. Men att gå upp en klass innebär inte bara att robotarna blir tyngre och drar mer energi, de kostar även mer både i inköp och underhåll.

En annan fördel ur ett hållbarhetsperspektiv är att det går åt mindre mängd material i tillverkningen av robotarna med den nya, lättare designen. Det bidrar i sig till en ökad resurshushållning och ett minskat koldioxidavtryck.

– Fordonsindustrin med sin kommande batteriproduktion är en av de branscher som har efterlyst den här typen av starka men relativt lätta robotar, säger Micael Amandusson.

Bakgrunden är att elbilsproduktionen medfört att OEM:erna har fått börja hantera fler tunga komponenter än tidigare, exempelvis de kraftfulla batterierna.

I den nya serien finns  flera varianter, där KR 800 är den mest kraftfulla. KR 480 lyfter lite mindre vikter, men har å andra sidan en räckvidd på upp till 3,7 meter. Till det kommer KR 640 och KR 560 – robotar med förlängd axel 3 och höga tröghetsmoment som specialitet.
Robotarna i serien behöver bara tre former av underhåll: oljebyten, visuell inspektion samt smörjning av kabelsatsen och lagren på utjämningssystemet.

Även reservdelskostnader är låga. Mean time before failure för serien är på 400 000 timmar, men skulle något ändå hända är tillgången på reservdelar mycket god. KUKA har satsat på att i så stor utsträckning som möjligt använda samma delar i gjutgods, motorer och växlar för de olika robotarna i serien.

 

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}