Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

PUBLICERAD: 20 februari 2023
UPPDATERAD: 20 februari
Stark robot med låg vikt. Foto: Kuka

KR Fortec ultra-serien är en nyhet i KUKAs sortiment i år. Det handlar om robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.

– Den låga egenvikten gör att de drar mindre energi, vilket är en fördel både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic.

Designen – kallad ”double up”– gör att det går att få upp lyftkapaciteten i förhållande till robotens egen vikt, samtidigt som styvheten och noggrannheten blir mycket hög.

För att klara samma vikter som KR Fortec ultra-seriens KR 800 – som lyfter upp till 800 kilo – har det tidigare varit nödvändigt att gå upp en klass när det gäller nyttolasten. Men att gå upp en klass innebär inte bara att robotarna blir tyngre och drar mer energi, de kostar även mer både i inköp och underhåll.

En annan fördel ur ett hållbarhetsperspektiv är att det går åt mindre mängd material i tillverkningen av robotarna med den nya, lättare designen. Det bidrar i sig till en ökad resurshushållning och ett minskat koldioxidavtryck.

– Fordonsindustrin med sin kommande batteriproduktion är en av de branscher som har efterlyst den här typen av starka men relativt lätta robotar, säger Micael Amandusson.

Bakgrunden är att elbilsproduktionen medfört att OEM:erna har fått börja hantera fler tunga komponenter än tidigare, exempelvis de kraftfulla batterierna.

I den nya serien finns  flera varianter, där KR 800 är den mest kraftfulla. KR 480 lyfter lite mindre vikter, men har å andra sidan en räckvidd på upp till 3,7 meter. Till det kommer KR 640 och KR 560 – robotar med förlängd axel 3 och höga tröghetsmoment som specialitet.
Robotarna i serien behöver bara tre former av underhåll: oljebyten, visuell inspektion samt smörjning av kabelsatsen och lagren på utjämningssystemet.

Även reservdelskostnader är låga. Mean time before failure för serien är på 400 000 timmar, men skulle något ändå hända är tillgången på reservdelar mycket god. KUKA har satsat på att i så stor utsträckning som möjligt använda samma delar i gjutgods, motorer och växlar för de olika robotarna i serien.

 

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Kompakta system för att förpacka små och medelstora volymer

Sealed Air släpper sina första pappersbaserade skydds- och stötdämpande förpackningssystem. Detta för att möta den växande efterfrågan företaget ser från bland annat e-handelsföretag.
FotoJet-34

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620