Smart flip top-förslutning som uppfyller EU:s engångsdirektiv

PUBLICERAD: 15 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

United Caps nya förslutning Proline 2 är en flip-top-kapsyl, som endast väger tre gram och som uppfyller EU:s direktiv för så kallade ”tethered closures”. (Bild United Caps)|”Feedback från våra kunder är viktigt för oss”, säger United Caps VD Benoît Henckes. (Bild United Caps)

Luxemburg-baserade förslutningsspecialisten United Caps har utvecklat en ny smart flip top-lösning, som uppfyller EU:s direktiv för engångs dryckesförpackningar i plast.

EU-direktivet, som utfärdades i maj 2018, säger att engångsförpackningar i plast för drycker ska endast tillåtas om de är försedda med förslutningar, som hänger kvar vid förpackningen efter öppnandet. Direktivet har gjort att så kallade ”tethered closures” (”tjudrade förslutningar”) blivit allt vanligare på dryckesområdet.

United Caps har, sedan direktivet utfärdades, byggt upp en bred portfölj av den här typen av förslutningar och en av de senaste är produkten Proline 2, som är en flip top-lösning för icke-kolsyrade drycker.

Proline 2 väger endast tre gram, men sägs ha samma egenskaper som betydligt kraftigare förslutningar. Den är lämplig till förslutningar på dryckesförpackningar i aseptiska fyllningslinjer och den rekommenderas speciellt till känsliga produkter som mjölk och juice.

”Feedback från våra kunder är viktigt för oss”, säger United Caps VD Benoît Henckes. (Bild United Caps)

Förslutningen Proline 2 är manipuleringssäkert förseglad med en plastremsa, som är lätt åtkomlig via en ”urgröpning” på kapsylens ovansida. När plastremsan lossats, öppnas förslutningen genom att kapsylen pressas eller lyfts upp. Kapsyl och plastremsa hänger kvar vid den undre förslutningsringen och dryckesförpackningen kan lätt återförslutas genom att kapsylen pressas tillbaka med ett distinkt ”klick”.

Proline 2 finns i flera olika färger och kan tillverkas i såväl återvinningsbara som andra plastkvaliteter

United Caps skriver att en stor del av deras utvecklingsarbete, speciellt inom ”tethered closures”, sker i nära kontakt med företagets kunder.

”Vi inser att samarbete med och feedback från våra kunder är en kärnkomponent för framgång, som leder till bättre slutresultat”, säger United Caps VD Benoit Henckes.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax