Slopar plasthöljet kring majsen - ersätter med kartonglösning

PUBLICERAD: 24 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bonduelle slopar det traditionella plasthöljet kring trepacken med majsburkar och ersätter med ett mindre kartonghölje. (Bild Bonduelle. Bilden är ett montage)

Grönsaksföretaget Bonduelle slopar plasthöljet kring sina flerpack med majs på svenska och övriga europeiska marknader och ersätter det med ett mindre kartonghölje gjord på 50 procent återvunnen kartong.

Förändringen innebär att Bonduelle sparar 170 ton plast i sin europeiska verksamhet, vilket motsvarar 6,8 miljoner halvliters PET-flaskor. Det innebär också att Bonduelle är ett steg närmare sin föresats att till år 2025 ha uppnått 100 procent återvinningsbara eller cirkulära förpackningar.

Bonduelle skriver i ett pressmeddelande att man utöver det återvinningsbara omslutande kartongmaterialet använder sig av konservburkar som är oändligt återvinningsbara.

”I Europa finns inget annat förpackningsmaterial, som återvinns i så stor utsträckning. 96 procent av de konservburkar i metall, som produceras, går till återvinning och omvandlas till nytt stål. Tack vare burkarnas konserveringsförmåga behåller majsen sina naturliga näringsvärden utan att konserveringsmedel behöver tillsättas, dessutom minskas matsvinnet då produkter i konservburkar har ett långt hållbarhetsdatum”, skriver Bonduelle.

”För oss har det alltid varit viktigt att bidra till en mer hållbar matproduktion. Vi har en lång tradition av hållbarhet och strävar vi alltid efter att bli bättre”, säger Benoît Bonduelle, VD för Bonduelle Nordics.

Bonduelle är ett franskt familjeföretag med en lång tradition av hållbart jordbruk och matproduktion. All majs är odlad i Europa och är fri från bekämpningsmedel. Dessutom ser företaget återkommande över sina produkter för att göra dem mer klimatsmarta.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x