Sjösätter preventiv service i efterbehandlingen

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Marcus Ramberg är servicechef hos VBS. Foto: Pressbild

VBS tar ett nytt grepp genom att erbjuda ett upplägg med installation och serviceavtal, men även förebyggande service och återkommande utbildning för tryckeripersonal på efterbehandlingsmaskiner de säljer. I förlängningen ska det leda till att maskinerna får en längre livslängd och att tryckerier kan få en helt annan säkerhet i utrustningen de investerar i.

När ett tryckeri investerar i en digitalpress är det nästintill standard att också teckna ett serviceavtal. Ett klassiskt serviceavtal sträcker sig över fem år. Däremot hör det inte historiskt sett till vanligheterna att företagen väljer att ha serviceavtal på efterbehandlingsmaskiner. Det säger Björn Olsson, vd för Visual Business systems (VBS).

VBS startade upp sitt nya affärsområde tidigare i år med försäljning av efterbehandlingsmaskiner. Serviceupplägget de valt att erbjuda kunderna ska spegla den teknikutveckling som skett på området och de behov och utmaningar tryckerier står inför i dag.

– All modern utrustning för efterbehandling består av mycket elektronik, mekanik och mjukvara. Ju högre automation desto komplexare konstruktion. Vi vill helt enkelt erbjuda våra kunder något som jag tror de flesta förväntar sig vid ett köp, det vill säga kompetens, rimlig inställelsetid och support för att minimera nedtid på maskin.

Utbildning och preventiv service

I VBS standardavtal erbjuder de tre moment som anpassas efter kundens behov och förutsättningar – preventiv service, akuta serviceåtgärder samt löpande operatörsutbildning vid behov.

– Resa och arbetstid är inkluderat, däremot inkluderar vi i princip aldrig reservdelar eftersom det i de flesta fall är väldigt svårt att räkna rättvist på detta.

Varför bör tryckerier satsa på detta?

– Vår tanke är, relaterat till hur många tryckerier fungerar idag med färre antal operatörer som ska utföra flera antal sysslor, med kortare ledtider och i vissa fall till lägre marginal, att det ligger i sakens natur att säkerställa högsta möjliga produktivitet på den investering som är gjord och att maskin faktiskt håller ihop på sikt, även efter avskrivning. Man tryggar alltså sin egen produktion!

Björn Olsson, vd på Visual business systems (VBS). Foto: Peter Ollén
Operatörer hanterar 5–7 maskiner

Du säger att just kunder i den grafiska branschen sällan tecknar avtal på sina efterbehandlingsmaskiner. Vad är din analys av varför det ser ut så?

– Historiskt har det sett ut så och anledningen kan givetvis bero av flera orsaker men ett exempel kan vara att det många gånger ingick i hantverket att också kunna skruva på den maskin man jobbade med. Man löste det mesta själva på det sättet, säger han och fortsätter:

– I dag ser det som sagt lite annorlunda ut då operatörer ofta utför flera sysslor på ett skift, i vissa fall att hantera upp till 5–7 olika maskiner och moment på en arbetsdag, och tekniken i maskinerna är inte alltid längre lika enkel att underhålla för en operatör. I flera avseenden liknar dagens efterbehandlingsmaskiner på det sättet printrarna där det länge varit självklart med serviceavtal.

Programvaror och efterbehandling

Visual Business Systems har länge varit en leverantör av programvarulösningar till den grafiska branschen. Inom affärsområdet grafisk efterbehandling har fokus hittills främst legat på skärutrustning. I sortimentet finns italienska tillverkaren Valianis serie Omnia med arkmatade skärbord. En modell har 660 x 800 millimeters skäryta anpassad för 50/70-produktioner och det finns även en större maskin för 70/100-format. Arkmataren kan laddas med två decimeter höga arkbuntar. Arken matas fram automatiskt till bordet och bearbetningen tar vid – skärning, bigning, perforering eller prägling.

Vidare i utbudet finns en skalbar produktionslina på löpande bana i upp till 350 millimeters bredd för att producera dekaler och etiketter. Produktserien heter Anytron och tillverkas av sydkoreanska företaget Bitek Technologies. VBS erbjuder också Afinia Label, en tillverkare av mindre etikettprintrar för detaljmarknaden.

 

Läs vidare

Dubbla etiketter räddar ölen

Har du en eller par flaskor med julöl över efter helgerna kan du om de är från Eriksberg, omvandla dem till påsköl med ett enkelt handgrepp. Carlsberg och Eriksberg har tänkt till.
julpaskolen_pressbild-1x

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Senaste nytt

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx