Samlas för att minska matsvinnet

PUBLICERAD: 13 februari 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Den 28 februari anordnar fyra aktörer seminariet ”Food Waste Solutions” i Malmö. Ett svar på de trendförfrågningar Packbridge gjort bland sina medlemmar den senaste tiden, där miljö och matsvinn har varit heta ämnen.

Tony Spodnjak från Packbridge är en av organisatörerna för seminariet.

Fyra aktörer, Packbridge, Materials Business Center, Livsmedelsakademin och The Bridge, anordnar tillsammans ett seminarium för att öka medvetenheten om matsvinn och miljövänligare förpackningslösningar.

– Packbridge har valt att gå ihop med tre andra organisationer för att skapa en så bred skara av intressenter som möjligt. Det viktigaste för oss är att deltagarna är människor som vi kan inspirera, men också människor som har något att ge. Det spelar ingen roll om det är en konkurrent eller inte, säger Tony Spodnjak, affärsutveckling- och eventansvarig på Packbridge.

Flera inspiratörer kommer att tala under eventet. Tetra Paks Mats Emanuelsson kommer att prata om olika lösningar för att hantera matsvinn. Mårten Thorslund, grundare av hemsidan Matsvinnet.se, kommer prata om olika strategier för att minska matsvinn. Hannah Michaud, utsedd till årets idealist av danska KEA, är också en av presentatörerna. Hon är grundare till ”The apple girl” som använder äpple för att göra läder.

– Jag skulle säga att alla material är heta i branschen just nu och de håller på att utvecklas och förbättras på olika sätt. Framför allt finns det ett stort intresse för biobaserade plaster och hur dessa kan användas för för ökad miljövinning. I framtiden tror jag på fler smarta kommunikationslösningar som håller koll på materialen genom hela värdekedjan, och förhoppningsvis, tillbaka till där det en gång tillverkades. För detta ser Blockchain väldigt intressant ut, säger Tony Spodnjak.

Läs mer om seminariet här

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.
BEWIx

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x