SD vill slopa plastpåseskatten i vårbudgeten

PUBLICERAD: 16 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars
Oscar Sjöstedt (SD) kallar plastpåseskatten för en odåga. Foto: Riksdagen

Sverigedemokraterna vill nu att plastpåseskatten ska slopas, då partiet inte anser att den fyller någon funktion, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag vill ta bort den, så att vi slipper den. Det är en odåga, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Tidigare har regeringspartierna tillsammans med SD ställs sig kritiska till skatten, men det är först nu som det är på tal att faktiskt slopa den. Huruvida skatten ska tas bort eller inte är något som hittills inte dykt upp i några förhandlingar.

– Min bedömning och förhoppning är att det ska kunna göras i samband med vårbudgetförhandlingen, och därmed kunna försvinna den 1 juli. säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, till SR.

– Den här skatten är en symbolåtgärd som påverkar människors vardag negativt och argumenten man anförde i miljöfrågorna när den infördes håller inte.

Vid förhandlingar kring höstbudgeten ställde sig både Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna kritiskt till skatten.

Emma Norhén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, tycker att skatten ska vara kvar. Hon menar att platspåseskatten har varit en positiv åtgärd.
– Den har fyllt sin funktion och fått flera att använda flergångsplastpåsar, säger Emma Norhén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till SR. Dessutom har den fått folk att få upp ögonen för problemen med plast.

Sedan skatten infördes har användningen av plastpåsar minskat med 83 procent. Staten drog in 519 miljoner kronor på den förra året, en bra bit från de runt 2 miljarder man trodde den skulle ge.

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax