I samband med Scanpack arrangerade mässan Scanpack Summit, en lunch på hög nivå, både vad gäller platsen i restaurang Heaven på våning 29 i Gothia Towers och när det kom till de speciellt inbjudna gästerna. Avsikten är att skapa en mötesplats för diskussioner om brännande frågor för förpackningsindustrin. Den här gången diskuterades vilken roll som industrin kan spela för att hjälpa till att uppnå klimatneutrala mål. Ett närmare fyrtiotal beslutsfattare, branschfolk och forskare deltog.
– Förpackningsindustrin står inför betydande utmaningar och möjligheter när det gäller att minska materialanvändningen, öka återanvändningen och återvinningen, samtidigt som säkerheten för förpackade produkter bibehålls. Att framgångsrikt navigera i dessa utmaningar kräver samarbete över hela värdekedjan och bortom gränserna. Därför anordnar vi Scanpack Summit-lunchen, säger Monika Ölund som är affärsansvarig för Scanpack och tillägger att hon hoppas att detta kan bli ett återkommande initiativ.
Speciellt inbjuden var Daniel Westlén, statssekreterare för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Johannes Bergmair, generalsekreterare för World Packaging Organisation modererade mötet.
I sitt inledningstal tog Daniel Westlén upp hur viktigt det är att den cirkulära ekonomin får fäste i Europa.
– Cirkulär ekonomi är ett viktigt instrument för att klara klimatkrisen och minskningen i biodiversiteten. Det är en vital del för att EU ska klara att vara klimatneutralt år 2050 och den är också viktig för att EU ska fortsatt vara en ledande aktör när det gäller att klara 1,5 gradersmålet i Parisavtalet.
Han konstaterade att ett möte som Scanpack Summit är en viktig del i arbetet. Att samlas och försöka hitta kreativa lösningar är ett steg på vägen. Daniel Westlén tyckte att det var ett bra initiativ och gav branschen beröm för arbetet, både genom att man deltog på mötet och genom det arbete som utförs på mässgolvet just nu.
Den cirkulära ekonomin är en möjliggörare för den gröna omställningen, konstaterade han och tillade att i teorin kan vi nå målen utan cirkulär ekonomi men det blir mycket svårare om vi inte har cirkulära materialflöden.
– Samhället skulle aldrig fungera utan förpackningar. Vi vet att det finns problem med förpackningar, att de skapar växthusgaser när de bränns. De är dessutom en stor del av nedskräpningen. Sverige tar en aktiv roll i att fixa de här problemen, både på EU-nivå och globala överenskommelser.
– När vi hade ordförandeskapet i EU vidtog vi åtgärder som hjälper ekonomin i EU att bli mer cirkulär, åtgärder som ska ge icke giftiga materialströmmar och ökad återvinning. Sverige hade en nyckelroll i utformningen av PPWR som har stora möjligheter att minska förpackningarnas miljöpåverkan. De nya reglerna ger möjligheter att förutsägbarhet och en sund miljö för investeringar företag som vill investera i Europa.
– Sverige är också en del av de globala åtgärderna för att nå en överenskommelse om plastnedskräpningen. Vi är en del av koalitionen som jobbar för att stoppa plastnedskräpningen.
Förändringar är även på gång på nationell nivå när det handlar om avfallshantering och man jobbar på att hitta bättre sätt att upptäcka illegal hantering av avfall, förmodligen med det så kallade Think Pink åtalet som bakgrund.
– Vi ser cirkulär ekonomi och effektiv lagstiftning som PPWR som viktigt och vi är glada att vi fått igenom mycket i EU. Faktiskt mer än jag trodde var möjligt, speciellt med PPWR. Jag menar att vi nu har stakat ut en väg som blir bra för miljön och som gynnar en hållbar tillväxt för ekonomin, avslutade Daniel Westlén.
Under lunchen hade deltagarna tre frågor att diskutera vid respektive bord. Vilka dessa var och vad man kom fram till återkommer vi till inom kort.