Scanpack firar 60 år med extra allt

PUBLICERAD: 23 oktober 2023
UPPDATERAD: 23 oktober
Monika Ölund, Anna-Lena Friberg och kollegor levererar ett Scanpack 2024 med extra allt.

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.

Skandinaviens ledande förpackningsmässa firar hela 60 år 2024, något som kommer att uppmärksammas rejält.

– 2024 års mässa blir Scanpack extra allt, säger affärsansvarig Monika Ölund.

Att jämföra Sverige 2024 med Sverige 1964 är som att titta på två helt olika världar. Då fanns ingen digitalisering, då pratade ingen hållbarhet, då låg andra världskriget bara tjugo år bakåt i tiden. Men en sak har de båda åren gemensamt: Scanpack.

– När Scanpack startades 1964 fanns redan förpackningsmässor i flera andra länder, men i Sverige fattades en sådan gemensam plattform och det behovet tror jag att Scanpack fyllde väl, säger Anna Lena Friberg, senior advisor på Scanpack.

Scanpack är alltid där

Så pass väl att Scanpack idag har utvecklats till en av Sveriges allra största och mest internationella industrimässor. Medan andra mässor har fötts och gått under åren, har Scanpack stannat kvar, men vad är det som har gjort att den har fortsatt att hålla sig relevant hela den här tiden?

– Jag tror att det handlar mycket om att vi hela tiden är och har varit så nära branschen och därmed har kunnat förändras i takt med den och omvärlden, konstaterar Anna Lena Friberg.

Dessutom har Scanpack ända från början jobbat hårt på att samla hela värdekedjan på samma plats.

– Idag finns det mängder med mindre konferenser och nischade mässor som behandlar delar av förpackningsindustrins utmaningar, men det är få som liksom Scanpack samlar hela värdekedjan på en och samma plats, säger Monika Ölund.

– En del av en mässas existensberättigande ligger i de oväntade möten och de nya affärer som kan uppstå. Att du på Scanpack kan träffa inte bara befintliga kontakter utan även får nya insikter eftersom du möter andra som kommer från en annan bakgrund men som ändå har gemensamma beröringspunkter med dig skapar en kemi som är väldigt svår att få till på andra ställen.

Blandning med fördelar

Den här blandningen av företag och branscher har många fördelar, inte minst för besökarna som på Scanpack får en chans att upptäcka nya produkter samt ta del av tankar, idéer och innovationer som de inte stöter på i sin vardag.

– Förpackningsbranschen är extremt bred. Här möts aktörer från bland annat råvarusidan, materialsidan, maskinsidan, färdiga förpackningar samt återvinnings/återanvändningssidan. Det gör Scanpack till en komplex, spännande och diversifierad mötesplats, konstaterar Anna Lena Friberg.

För att ta tillvara på branschens kunskap och insikter har Scanpack under åren utvecklat sitt seminarieprogram till att idag vara en viktig del av upplevelsen.

– Förpackningsbranschen står inför stora utmaningar, till exempel hur AI och övrig digitalisering påverkar oss eller hur vi ska utveckla framtidens hållbara material, och ska vi lösa de här frågorna är det helt avgörande att vi kan koppla ihop olika aktörer och skapa samarbeten över gränserna, säger Monika Ölund.

– Ska vi reducera branschens klimatavtryck måste vi samarbeta och för att samarbeta måste vi mötas och det är det branschen gör på Scanpack.

Under jubileumsåret 2024 kommer det att komma flera nyheter:

– Vi lanserar till exempel ett nytt matchmaking-verktyg där utställare och besökare både före och efter mässan kan boka möten med varandra, säger Monika Ölund.

Dessutom lanseras Packaging Plaza, ett helt nytt område på plan två.

– Vi såg en italiensk piazza framför oss där man kan ha informella möten, dricka något gott och vila fötterna en stund, men också ta del av intressanta händelser på en av våra scener, säger Monika Ölund.

– Sen kommer vi att ha en del överraskningar också, så klart, men vi kan inte avslöja allt i förväg även om vi hoppas och tror att besökarna kommer att gå därifrån och känna att de har fått Scanpack extra allt.

Jubileumspartner

Packnews.com och tidningen Packnews är mässans jubileumspartner. Packnews, som tidigare hette nord emballage, har bevakat nordisk förpackningsindustrin sedan år 1934 och har därmed haft koll på samtliga Scanpack. Det ska utnyttjas i samarbetet.

Läs vidare

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Scanpack i bilder

Packnorth var på plats och bevakade Scanpack, som arrangeras på Svenska mässan i Göteborg den 4-7 oktober. Här är en bildkavalkad från mässan som bjöd på innovativa material, maskiner, förpackningslösningar och mycket mer.
Scanpack

Senaste nytt

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1964

År 1964 var startåret för Scanpack. Så här kommenterade vi det på ledarplats.
Symboler