Samverkan kring hållfasthetslära för morgondagens förpackningar

PUBLICERAD: 19 januari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
LTH och ­Tetra Paks forskarteam med Mathias Wallin, Sara ­Johansson och Johan ­Tryding studerar tomografibilder av ­de­formerad kartong. På datorskärmen visas sprickor i ett kartongtvärsnitt. Foto: Kennet Ruona/ LTH

Det började med att ett femårigt strategiskt samarbetsavtal mellan Tetra Pak och Lunds tekniska högskola (LTH) kom på plats. Nu undersöker de material på mikronivå för att få ökad kunskap om hur olika material reagerar på olika påfrestningar som stötar och temperaturskillnader. Målet – att få fram bättre livsmedelsförpackningar.

– Vi har etablerat en gemensam styrgrupp och kommit i gång med arbetet kring partnerskapets fokusområden, som exempelvis hållbara material, livslångt ­lärande och digitalisering. Inom dessa områden växer de nya forskningsresultaten för ny kunskap och samhällsnytta fram, säger Fredrik Nilsson, professor i förpackningslogistik vid LTH, i en artikel som först publicerades i Lunds universitets magasin LUM.

Snabba på utveckling

Kraven på framtidens livsmedelsförpackningar är många. Inte minst för Tetra Pak. Förpackningar ska vara miljövänliga, kostnadseffektiva och estetiskt tilltalande. Genom samverkan med Lunds Tekniska högskola är planen att ligga i framkant för att ta fram morgondagens förpackningar. Med hjälp av datorsimuleringar för att ta reda på hur olika material reagerar när de utsätts för stötar, temperaturskillnader och annan yttre påverkan är planen att snabba på produktutvecklingen.

Flera egenskaper

Tetra Paks Johan Tryding, som även disputerat i hållfasthetslära, har de senaste femton åren fungerat som brygga mellan LTH och Tetra Pak genom sin roll som adjungerad professor.
– En förpackning ska skydda sitt innehåll och vara hälsosam, hel, tät, miljövänlig, kostnadseffektiv och estetisk. I samverkan med forskningen har vi på Tetra Pak ­större möjligheter att uppfylla förpackningskraven, säger han i LUM:s artikel.

Material röntgas

Hur ett materials uppbyggnad och inre strukturer ser ut undersöker parterna på mikro­nivå med hjälp av datorsimuleringar. Först läggs ett material ,exempelvis en kartongbit, i en röntgenapparat, en så kallad röntgentomograf, som avbildar kartongbiten på mikro­nivå så att dess innersta fiberstrukturer blir synliga på en datorskärm. Genom att undersöka materialets uppbyggnad blir det lättare att förstå hur det kan reagera på olika typer av yttre påverkan.

Mathias Wallin, professor i hållfasthetslära, säger i artikeln att det viktigt att förstå vad som händer med ett material vid yttre påverkan för att kunna skräddarsy förpackningar med olika egenskaper.

 

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x