Samarbete kring papperssugrör till marknaderna i EU och UK

PUBLICERAD: 25 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Walki och Dolea ska samarbeta med produktion i Finland och Storbritannien av Doleas pappersbaserade sugrör. (Bild Dolea)|Mika Salomäki är VD för Dolea. (Bild Dolea)

Finska bolagen Walki och Dolea startar ett samarbete kring produktion av återvinningsbara och tryckbara pappersbaserade sugrör till marknaderna i EU och Storbritannien.

Samarbetet innebär att Walki via sitt nystartade investeringskoncept Walki Ventures investerar i start-up-företaget Dolea och att man startar produktion av papperssugrören i Walkis anläggningar i finska Ylöjärvi och brittiska Garstang.

Mika Salomäki är VD för Dolea. (Bild Dolea)

”Detta är ett strategiskt partnerskap, som inte bara ger Dolea resurserna och kapaciteten att skala upp till produktion på industriell nivå, utan som också innebär ett stort steg mot att säkra förmågan att leverera och möta kundernas efterfrågan, som växer för varje dag”, säger Mika Salomäki, VD för Dolea.

Konventionella sugrör av plast är i dag förbjudna eller håller på att fasas ut i flera delar av världen. Inom EU och i Storbritannien är engångsplastdirektivet redan i kraft, vilket tvingar varumärkesägare att byta till fiberbaserade alternativ.

De pappersbaserade sugrör, som hittills kommit ut på marknaden, har mött vissa kvalitetsutmaningar, eftersom de tenderar att bli blöta i varma drycker, vilket gör dem inte bara obehagliga att använda utan också farliga för barn. Dolea har däremot utvecklat ett återvinningsbart och hållbart fiberbaserat sugrör, som använder 25 procent mindre mängd material och som vid användning förblir opåverkat i alla sorters drycker inklusive varma drycker. Dolea har också utvecklat en egen maskinteknologi för att producera sugrören på ett effektivt sätt och även möjliggöra tillverkning av tryckta sugrör baserade på slutkundernas egen design.

”Som pionjär inom fiberbaserade material är vi inom Walki mycket glada över att samarbeta med Dolea. Om världen ska lyckas ta sig bort från plastsugrör behöver vi återvinningsbara fiberbaserade alternativ, som är angenäma att använda för konsumenterna. Dolea har utvecklat ett sätt att göra funktionella och återvinningsbara sugrör samt maskinerna för att tillverka dem. Vi bidrar gärna med produktionen”, säger Dudley Jones, chef för konsumentförsäljning på Walki.

Som en del av joint-venture-arrangemanget mellan Walki och Dolea kommer Doleas maskiner att flyttas till Walkis fabrik i Ylöjärvi och ny produktionskapacitet att installeras i Walkis Garstang-fabrik i Storbritannien under hösten 2022. Walki kommer även att sälja sugrören i Storbritannien under det egna varumärket Walki®Straw.

”Sugrören är certifierade som papper enligt PAP21, vilket innebär att de är fullt återvinningsbara. Då sugrören även har utmärkt tryckbarhet kan kunderna designa sina sugrör med logotyper och annan grafisk dekoration”, säger Dudley Jones och tillägger att marknadspotentialen för fiberbaserade sugrör är enorm. Bara i Storbritannien har årligen över nio miljarder sugrör av plast använts.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x