Säljer förpackningsföretag

PUBLICERAD: 12 maj 2014
UPPDATERAD: 12 maj

 

Arla säljer dotterbolaget Danapak Flexibles A/S till österrikiska Schur Flexibles Group. Affären väntas träda i kraft den 1 juli 2014 förutsatt att den godkänns av konkurrensmyndigheterna.

Danapak Flexibles är en dansk producent av högkvalitetsemballage till läkemedels-, mejeri- och livsmedelsindustrierna. Företaget grundades 1955 av Mejeriforeningen i Danmark, men har sedan dess ägts av flera bolag i olika konstellationer, däribland har Arla varit delägare i företaget.

År 2009 tog Arla över hela ägarskapet av dotterbolaget i syfte att förbereda en försäljning till rätt köpare inom emballageindustrin. Under tiden har Danapak styrts som ett självständigt bolag. Efter flera år då omsättningen utvecklats negativt har Danapak gjort en framgångsrik vändning de seanste åren.

Nu har Arla och österrikiska Schur Flexibles Group ingått ett avtal om ett köp av Danapak.

– Avtalet är en ’win-win’-situation för alla parter – för Danapak, för Schur Flexibles och för Arla. De senaste åren har Arla sålt de dotterbolag som inte har någon direkt koppling till mejeriproduktion för att istället fokusera på kärnverksamheten. Det ingår inte i Arlas kärnverksamhet att tillverka emballage och därför är vi inte längre rätt ägare till Danapak, som kommer passa bättre hos en ny ägare som kan ta företaget till nästa steg i utvecklingen, säger Arlas vice koncernchef Povl Krogsgaard.

Affären förväntas träda i kraft den 1 juli 2014 förutsatt att den godkänns av berörda nationella konkurrensmyndigheter. Köpesumman är inte offentlig.

Fakta Danapak:
– Danapak är en dansk producent av emballage av hög kvalitet till läkemedels-, mejeri- och livsmedelsindustrierna.
– Omsättningen 2013 var omkring 400 miljoner danska kronor.
– 190 medarbetare
– Huvudkontor och det mesta av produktionen finns vid en anläggning i Slagelse. Därutöver finns ett tryckeri i Horsens.
– Bland kunderna finns bland annat GlaxoSmithKline, Arla Foods och Nestlé.

Läs vidare

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

DS Smith investerar 50 miljoner i modern stans

Förpackningsföretaget bygger vidare med tryck och stansning på anläggningen i Värnamo.
MasterCut-724_221201-2340_export

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx