Så vill svenskarna hantera problemen med plast

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
18 förslag kring plast och dess användning fick svenskar ta ställning till i en ny undersökning. Foto: Pixabay

Svenskar vill se tuffare regler för plastanvändningen för att komma åt problemen med plast. Bland annat är stödet starkt för att införa ett utökat pantsystem, framgår i en opinionsundersökning.

18 förslag på hur plast kan regleras fick stöd i undersökningen. Resultaten visar att även hur långtgående förslagen än var så fick alla ändå grönt ljus.

Karl Holmberg, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet. Foto: Pressbild

– Vår undersökning visar att svenskar tycker att nuvarande plasthantering innebär stora miljöproblem, och att man gärna ser hårdare tag från politiskt håll. Störst ansvar för att ta itu med problemen lägger befolkningen på industrin, men även individer och EU:s institutioner ses som viktiga spelare, säger Karl Holmberg, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Högt stöd för pantsystem

De mer mjukare förslagen i undersökningen fick ett högre stöd – standardiserad information på förpackningar, att nya produkter ska kunna återvinnas och statlig subvention av miljövänligare materialproduktion. Mer tvingande insatser, som skatt på engångsprodukter och förbud mot fossilbaserad plast år 2030 fick däremot mindre stöd.

Starkt stöd fick förslaget att införa tull på importerad fossilbaserad plast. Och attt införa ett utökat pantsystem sticker ut, det trots att konsumenten då skulle få betala mer för produkten i affären får denna reglering högt stöd i alla samhällsgrupper.

– I Sverige upplevs pantsystemet som opolitiskt, kanske eftersom vi är vana vid det. Att utöka systemet med fler produkter kan därför vara ett bra första steg framåt, både vad gäller att skapa legitimitet för ytterligare åtgärder och bidra till mer återvinning, säger Karl Holmberg.

– I Sverige upplevs pantsystemet som opolitiskt, kanske eftersom vi är vana vid det. Att utöka systemet med fler produkter kan därför vara ett bra första steg framåt, både vad gäller att skapa legitimitet för ytterligare åtgärder och bidra till mer återvinning.

Ta inspiration av andra länder

Sammantaget skriver forskarna bakom rapporten att det i allmänhet finns ett stort stöd för att ta itu med de problem som är kopplade till plast och att beslutsfattare inte bör vara rädda för att reglera bort plastens avarter.

Johannes Stripple, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen. Foto: Pressbild

För att påskynda omställningen rekommenderar forskarna att ta lärdom av andra länder. I Australien används ett enhetligt system för att märka upp hur förpackningar ska återvinnas och därmed underlätta återvinningen för konsumenter. I tyska staden Freiburg används återanvändbara koppar i ett lokalt system som nästan har ersatt engångskoppar.

– På sikt måste vi höja ambitionsnivån, och då kommer mer långtgående förändringar som bygger på resurssmart användning där återbruk, reparation och delning får en mer given roll i våra konsumtionsmönster att krävas, säger Johannes Stripple, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen.

Enkätsvar till rapport

I undersökningen framgår också att kvinnor är betydligt mer positiva till långtgående åtgärder än vad män är. Och ur politisk synvinkel ställer sig vänsterväljare bakom en hårdare plastpolitik i högre grad än de som står till höger politiskt.

Undersökningen innefattar enkätsvar från 1069 personer, och genomfördes med hjälp av SOM-insitutet. En rapport har tagits fram baserat på undersökningen: The future of plastics? Swedish public opinion on plastics policies. Den är skriven av Karl Holmberg, Sara Persson and Johannes Stripple.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx