Så gick etikettsatsningen i Tingsryd

PUBLICERAD: 1 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Per Carlsson, vd och delägare på Tingsryds tryckeri, ser att etikettsidan står för en stor del av omsättningshöjningen. Foto: Privatbild

För snart ett år sedan investerade småländska Tingsryds Tryckeri i digital etikettproduktion. Per Carlsson, vd, berättar hur det nya produktområdet har fallit ut.

I maj 2021 gjorde Tingsryds tryckeri slag i saken att börja producera etiketter efter att förfrågningar hade börjat trilla in från kunderna. En breddning av verksamheten, för att kunna erbjuda fler produkter utöver allt annat som går i tryckeriets pulsåder – offsettryck, boktryck och digitaltryck.

Företaget valde Konica Minoltas Accurio Label 230 för att skriva ut de självhäftande etiketterna. Det är en digital rulle till rulle-skrivare anpassad för utskrifter i små till medelstora volymer. Hastigheten uppgår till 23 meter i minuten. Efter trycket satsade de på en fristående efterbehandlingsmaskin, DC330MINI, från Grafisk Maskinfabrik som står för stansning och uv-flexo-lack i en enda plattform.

Hur har det gått?

– Det har gått bra. Vi är långt ifrån fullbelagda men har en stor kund där vi är måna om att se till att de avtalen sköts. Sedan ska vi växa efterhand när vi blir mer varma i kläderna. Maskinerna bar sig redan det första halvåret så det var bättre än vad jag hade kunnat hoppas på, säger Per Carlsson, vd och delägare.

Tryckaren Bo-Inge Svensson, redo att hugga in på nästa jobb i produktionen. Foto: Privatbild

Den större kunden de har i dag verkar i förpackningsindustrin.

– Vi kör åt dem, 1,5–2 miljoner etiketter på årsbasis. Befintliga kunder i det civilgrafiska segmentet har också börjat lägga ordrar på etikettsidan.

– Det är blanka stansade etiketter men givetvis också färdiga tryckta etiketter.

Marknadsföra etiketter mer

Per Carlsson säger att förfrågningar om etikettjobb fortsätter komma, men att startsträckan av olika anledningar kan vara ganska lång till att man kommer igång och börjar producera.

– Och än har jag kanske inte gjort så mycket reklam för mig, men det är något som kommer här nu. Där ska vi gasa.

Han säger att de i högre utsträckning framåt ska försöka marknadsföra sitt nya produktområde.

– Jag sprider budskapet hela tiden att vi kan göra etiketter när jag pratar med mina kunder. Men sedan är det så att man som kund inte byter leverantörer så snabbt heller utan det krävs lite övertalan innan man är där. Det är väl bra att man är lojal mot de aktörer man har, men samtidigt är det en öppen marknad.

Tingsryds tryckeri har offsettryck, boktryck och digitaltryck i produktionen. Foto: Privatbild

– Vi är bara i startgroparna. I grunden är vi ett traditionellt tryckeri med offset, boktryck, digitaltryck och all efterbehandling i huset. Vi är solida när det kommer till våra leveranser. Det vi inte gör är lim- och trådbindning. Annars gör vi det mesta själva.

Förädling av etiketter

För närvarande kan Tingsryds tryckeri erbjuda lackade etiketter. Om de i framtiden fyller på med folieringsverk återstår att se.

– Det finns möjligheter om förfrågningarna skulle uppgå till en sådan mängd att det är lönsamt för oss att investera i.

– Det går ju skicka rullen till andra tryckerier för förädling om vi skulle behöva det i dag. I senaste bokslutet som stängde vid årsskiftet ökade Tingsryds Tryckeri omsättningen från cirka 7 till ca 8 miljoner kronor.

Vad ligger bakom er ökade omsättning?

– Etiketterna står givetvis för en stor del av omsättningshöjningen. Samtidigt så har vi jobbat hårt med befintliga kunder och även fått in lite större jobb. Vi är väldigt måna om våra kunder och att hålla en hög service. Det har blivit så i dag att det är ett serviceyrke. Det gäller att vara lyhörda på vad kunden behöver och framför allt när de behöver det. Vi är ett mindre företag och behövs det så jobbar vi in på kvällarna för att kunna leverera på morgonen därpå.

Senaste investeringen är Horizons Stitchliner 5500 för att skapa färdiga broschyrer och häften. Foto: Privatbild
Har köpt broschyrhäft

Det sker även andra saker i tryckeriet. Senaste maskininvesteringen är en begagnad sadelhäft och plockmaskin i ett från Horizon – Stitchliner 5500 – för att skapa färdiga broschyrer och häften. Systemet har en hög automatiseringsgrad och enligt Per Carlsson betyder tillskottet att de nu själva kan köra tyngre produktioner i stället för att vara beroende av andra tryckerier.

– Ska man skicka iväg det så försvinner två dagar i transporten. Nu blir det lättare för mig att hålla vad jag lovar. – Det är för att vi ska kunna hålla koll på våra leveranstider, att kunna leverera kataloger och sådant på utsatt tid. Vi kan köra 80-sidiga häften.

Har ni kommande investeringar på gång?

– Det som ligger närmast på näthinnan är att vi ska försöka köpa loss fastigheten från kommunen för att få ner våra fasta utgifter och för att få bättre kontroll.

Läs vidare

Nordvalls certifierade enligt FSSC 22000 i Sjöbo och Mölnlycke – Bjuv på gång

I januari 2025 blev Nordvalls enheter i Mölnlycke och Sjöbo FSSC 22000 certifierade. För Mölnlycke som redan hade ISO 22000 på plats gick processen något snabbare än för Sjöbo som i ett drygt halvår jobbat med förberedelser, utbildningar och att få nya rutiner på plats.
Nordvalls

Tyska Clever Etiketten blir en del av Ettiketto Group

Volati, som äger Ettiketto Group, har förvärvat samtliga aktier i Clever Etiketten GmbH (inklusive systerbolag) - en ledande leverantör av etikettlösningar i Tyskland. Förvärvet är ett tilläggsförvärv till Ettiketto Group som därmed tar steget in på den tyska marknaden och skapar en plattform för framtida tillväxt i Centraleuropa.
Rikard-Ahlin-1024x791-1x

Dubbla etiketter räddar ölen

Har du en eller par flaskor med julöl över efter helgerna kan du om de är från Eriksberg, omvandla dem till påsköl med ett enkelt handgrepp. Carlsberg och Eriksberg har tänkt till.
julpaskolen_pressbild-1x

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax