Så gick etikettsatsningen i Tingsryd

PUBLICERAD: 1 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Per Carlsson, vd och delägare på Tingsryds tryckeri, ser att etikettsidan står för en stor del av omsättningshöjningen. Foto: Privatbild

För snart ett år sedan investerade småländska Tingsryds Tryckeri i digital etikettproduktion. Per Carlsson, vd, berättar hur det nya produktområdet har fallit ut.

I maj 2021 gjorde Tingsryds tryckeri slag i saken att börja producera etiketter efter att förfrågningar hade börjat trilla in från kunderna. En breddning av verksamheten, för att kunna erbjuda fler produkter utöver allt annat som går i tryckeriets pulsåder – offsettryck, boktryck och digitaltryck.

Företaget valde Konica Minoltas Accurio Label 230 för att skriva ut de självhäftande etiketterna. Det är en digital rulle till rulle-skrivare anpassad för utskrifter i små till medelstora volymer. Hastigheten uppgår till 23 meter i minuten. Efter trycket satsade de på en fristående efterbehandlingsmaskin, DC330MINI, från Grafisk Maskinfabrik som står för stansning och uv-flexo-lack i en enda plattform.

Hur har det gått?

– Det har gått bra. Vi är långt ifrån fullbelagda men har en stor kund där vi är måna om att se till att de avtalen sköts. Sedan ska vi växa efterhand när vi blir mer varma i kläderna. Maskinerna bar sig redan det första halvåret så det var bättre än vad jag hade kunnat hoppas på, säger Per Carlsson, vd och delägare.

Tryckaren Bo-Inge Svensson, redo att hugga in på nästa jobb i produktionen. Foto: Privatbild

Den större kunden de har i dag verkar i förpackningsindustrin.

– Vi kör åt dem, 1,5–2 miljoner etiketter på årsbasis. Befintliga kunder i det civilgrafiska segmentet har också börjat lägga ordrar på etikettsidan.

– Det är blanka stansade etiketter men givetvis också färdiga tryckta etiketter.

Marknadsföra etiketter mer

Per Carlsson säger att förfrågningar om etikettjobb fortsätter komma, men att startsträckan av olika anledningar kan vara ganska lång till att man kommer igång och börjar producera.

– Och än har jag kanske inte gjort så mycket reklam för mig, men det är något som kommer här nu. Där ska vi gasa.

Han säger att de i högre utsträckning framåt ska försöka marknadsföra sitt nya produktområde.

– Jag sprider budskapet hela tiden att vi kan göra etiketter när jag pratar med mina kunder. Men sedan är det så att man som kund inte byter leverantörer så snabbt heller utan det krävs lite övertalan innan man är där. Det är väl bra att man är lojal mot de aktörer man har, men samtidigt är det en öppen marknad.

Tingsryds tryckeri har offsettryck, boktryck och digitaltryck i produktionen. Foto: Privatbild

– Vi är bara i startgroparna. I grunden är vi ett traditionellt tryckeri med offset, boktryck, digitaltryck och all efterbehandling i huset. Vi är solida när det kommer till våra leveranser. Det vi inte gör är lim- och trådbindning. Annars gör vi det mesta själva.

Förädling av etiketter

För närvarande kan Tingsryds tryckeri erbjuda lackade etiketter. Om de i framtiden fyller på med folieringsverk återstår att se.

– Det finns möjligheter om förfrågningarna skulle uppgå till en sådan mängd att det är lönsamt för oss att investera i.

– Det går ju skicka rullen till andra tryckerier för förädling om vi skulle behöva det i dag. I senaste bokslutet som stängde vid årsskiftet ökade Tingsryds Tryckeri omsättningen från cirka 7 till ca 8 miljoner kronor.

Vad ligger bakom er ökade omsättning?

– Etiketterna står givetvis för en stor del av omsättningshöjningen. Samtidigt så har vi jobbat hårt med befintliga kunder och även fått in lite större jobb. Vi är väldigt måna om våra kunder och att hålla en hög service. Det har blivit så i dag att det är ett serviceyrke. Det gäller att vara lyhörda på vad kunden behöver och framför allt när de behöver det. Vi är ett mindre företag och behövs det så jobbar vi in på kvällarna för att kunna leverera på morgonen därpå.

Senaste investeringen är Horizons Stitchliner 5500 för att skapa färdiga broschyrer och häften. Foto: Privatbild
Har köpt broschyrhäft

Det sker även andra saker i tryckeriet. Senaste maskininvesteringen är en begagnad sadelhäft och plockmaskin i ett från Horizon – Stitchliner 5500 – för att skapa färdiga broschyrer och häften. Systemet har en hög automatiseringsgrad och enligt Per Carlsson betyder tillskottet att de nu själva kan köra tyngre produktioner i stället för att vara beroende av andra tryckerier.

– Ska man skicka iväg det så försvinner två dagar i transporten. Nu blir det lättare för mig att hålla vad jag lovar. – Det är för att vi ska kunna hålla koll på våra leveranstider, att kunna leverera kataloger och sådant på utsatt tid. Vi kan köra 80-sidiga häften.

Har ni kommande investeringar på gång?

– Det som ligger närmast på näthinnan är att vi ska försöka köpa loss fastigheten från kommunen för att få ner våra fasta utgifter och för att få bättre kontroll.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x