Så blir utsikterna för digitaltryckta wellpappförpackningar

PUBLICERAD: 6 februari 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Efterfrågan på kartong och wellpapp ökar med fyra procent fram till 2022. Detta kommer elda på produktionen av digitaltryckta förpackningar, enligt HP:s produktchef Damon Lucenta som även listar trender inom förpackningar och möjligheterna inom mat- och läkemedelsindustrin.

Vad kännetecknar en bra förpackning? I ett webbinarium pekar HP:s Damon Lucenta ut förpackningens tre huvudsyften. Den ska bevara och skydda produktinnehållet från den yttre miljön, säkerställa att innehållet förblir intakt och oskadat genom hela produktionskedjan, men också fungera som ett marknadsföringsverktyg. Den sista punkten är i dag allt mer betydelsefull. Dels för att marknadsföra produkten, dels för att sticka ut i konkurrensen. HP har tittat närmare på förpackningstrender och menar att tryck på kartongförpackningar kommer få en avgörande roll kommande år. Enligt HP beräknas den globala kartongmarknaden öka med fyra procent fram till och med 2022. När tillgången blir större än efterfrågan riskerar det att leda till en konsolidering av branschen vilket får följden att papperskonverterare fusioneras eller förvärvas. Samtidigt i spåren av dagens digitala konsumenter, millenials, eftersträvas bekvämlighet, mobilitet och lättanvända förpackningar. Starkare wellpappskivor med större vågformat blir vanligare och tar därmed marknadsandelar från mer böjliga och tunna kartonger. Något som drivs på inte bara för att kunna dra nytta av kostnadsbesparingar utan även av varumärkesägarnas önskan efter bättre yt- och tryckkvalitet. I slutändan drar det till sig konsumenternas blickar i ännu högre utsträckning när de står på hyllorna, vilket således också bidrar till högre försäljningssiffror.

Damon Lucenta menar vidare att efterfrågan på oblekt kartong såsom kraftpapper ökar eftersom konsumenter i dag är beredda att betala mer för produkter som uppvisar ett enkelt, naturligt och hållbart budskap. Miljöfaktorer driver också på utvecklingen av nya alternativa substrat. I Kina används till exempel edamamebönor i tillverkningen av wellpappskivor. Innovationer av specialskivor med allt högre motståndskraftiga barriärer, effektiva bestrykningar och lacker, ökar även dem i snabb takt. Likaså blir pappersskivorna mer lättviktiga eftersom den tekniska utvecklingen går framåt i framställningen av pappersmassa. Det ger en dragningskraft för producenterna att skifta till fiberbaserade förpackningar.

Sekundärförpackningar beräknas enligt undersöknings- och analysföretaget Smithers Pira ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt om 2,7 procent fram till 2022 – produkter som snabbt och smidigt kan ställas ut i butikernas hyllor. Sekundärförpackningarna ger även bättre exponering. När det gäller förpackningsdesign såsom utseende och funktionalitet framhävs att förpackningar allt mer speglar folks livsstil i dag. Det rör sig om den så kallade on-the-go-marknaden – mindre portionsstorlekar och förpackningar som ska vara bekväma och lätta att ta med sig för att kunna drickas och ätas i farten.

Prognosen för segmentet inom hygien- och hudvårdsprodukter beräknas ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt med 4,2 procent. Sådana förpackningar präglas av en allt högre grad av naturlig look. Den stora tillväxten förväntas ligga i sol- och hudvårdsprodukter samt grooming-produkter för män.

Trenderna inom kartong och wellpapp ökar även intresset för digitaltryckta förpackningar. Detta eldas på genom att produktionskedjan genomsyras av snabbare omställningar och kortare ledtider samtidigt som de genomsnittliga serierna som produceras fortsätter att minska. Bidragande orsaker är även att det blir vanligare med lokala och regionala marknadsföringskampanjer samt en ökning på tilltalande premiumförpackningar.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x