Rieslingvin på PET-flaska

PUBLICERAD: 19 augusti 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Gräsö Rieslng - low

Gräsö kommer på PET-flaska och med ny årgång – troget rieslingvin väljer smart förpackning till sin nya årgång.

I september kommer det tyska rieslingvinet Gräsö med både ny årgång och förpackning. Att Gräsö Riesling kommer på PET-flaska är helt i linje med utvecklingen mot smartare och miljövänligare förpackningar.  Även innehållet är nytt och flaskan är nu fylld med 2013 års skörd. Gräsö är omtyckt för sin mjuka, fruktiga och eleganta stil med en tydlig karaktär av den populära rieslingdruvan.

Försäljningen av vin på PET-flaska har de tre senaste åren ökat 157 % och står i dagsläget för en volym om knappt 2,4 miljoner liter på helår. Konsumenterna har börjat uppskatta fördelarna med PET som inte bara är miljösmart och lätt att återvinna. Förpackningen är också praktisk eftersom den är lätt att bära och enkel att hantera. En pet-flaska väger endast en tiondel så mycket som en vanlig glasflaska vilket är en stor fördel för alla som ska ta med sig flaskor till lantställen och på utflykter. Flaskorna tar mindre plats än traditionella glasflaskor så de packas smidigt in i till exempel båtköl eller campingkyl. Dessutom riskeras inget glaskross. Tack vare den tunna plasten går det också snabbt att kyla vin på PET-flaska.- Vi vill fortsätta driva segmentet av miljövänliga och smarta förpackningar på den svenska vinmarknaden. Med ett större urval kommer fler konsumenter säkert upptäcka fördelarna, därför väljer vi nu att byta till PET på Gräsö Riesling, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager Wine på Altia Sweden.

Druvorna till Gräsö Riesling kommer från distriktet Rheinhessen, ett av de största tyska vindistrikten. Vingårdarna breder ut sig längs Rhenfloden i sydvästra Tyskland. Det är en fördel för vingårdarna att ligga nära en flod, eftersom den återger värme på sensommaren och återspeglar solens strålar på druvorna, vilket hjälper de att mogna i det svalare klimatet. Utmärkande för Rheinhessen är också att det är en kuperad region men har inte fullt så branta sluttningar som Moseldalen. Vinerna från Rheinhessen är ofta trevligt avrundade med en mild syra och en elegant fruktig smak.

Gräsö Riesling är gjort på 100 % riesling som plockas vid hög mognadsgrad och pressas försiktigt. Druvmusten lagras kallt i 36 timmar varpå den klara juicen dekanteras och jäser vid 13-16 graders temperatur i tre veckor. Vinet lagras sedan i fyra månader innan det buteljeras.

Gräsö Riesling 2013 har en doft av gula äpplen, honung och persika med en tydlig mineralkaraktär. Eftersmaken är aromatisk med en väl avvägd sötma. Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1 september.

Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.

Läs vidare

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.
LarsWitell

Här invigs världens första fabrik för skruvkorkar av cellulosafiber

Blue Ocean Closures har invigt sin första produktionsanläggning för skruvkorkar av cellulosafiber. Det handlar om ”banbrytande skruvkorkslösningar som kan göra stor skillnad på global nivå”, enligt företaget.
Bandklipning-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620