RFID för pålitlig produktspårbarhet

PUBLICERAD: 19 maj 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Sick RFU65x

Sick visar upp helt transparent produktion baserad på den nya RFID-läsaren/-skrivaren RFU65x. Produkten upptäcker transpondrar på långt avstånd och dokumenterar samtidigt i vilken riktning föremålen rör sig. Den därmed förknippade användardatan kan skickas direkt till ett ERP- eller MES-system. Detta leder till kortare genomloppstider och ökar effektiviteten i produktionen.

Identifierings- och lokaliseringslösningar som kombinerar maximal tillgänglighet med ett transparent materialflöde är av yttersta vikt för effektiv produktspårbarhet. Konventionella RFID-enheter läser av RFID-taggar på långt avstånd, beroende på sändarens kraft, öppningsvinkel, taggens egenskaper och användningsmiljön. Hittills har rörelseriktningen endast kunnat avgöras med hjälp av ytterligare externa antenner och intelligenta algoritmer. Med den nya teknik som stöds av RFU65x kan både positionen och vinkeln avgöras och rörelseriktningen upptäckas. Även transpondrar som samtidigt rör sig i motsatta riktningar kan upptäckas och deras rörelseriktningar kan uppfattas.

Arbetsområdet för RFU65x täcker in en vinkel på +/- 45° med ett typiskt avkänningsavstånd på upp till fem meter. RFID-taggar avläses under en viss mätvinkel i förhållande till läsarens nollpunkt. Algoritmer kan användas för att räkna ut hur många gånger en viss enhet passerar de olika mätpunkterna, inklusive rörelseriktningen.

RFID-läsaren/skrivaren RFU65x sparar därmed både utrymme, tid och pengar i applikationer som identifierar fordon och fordonsdelar. Även föremål med transpondrar som finns i den omedelbara närheten identifieras, men dessa filtreras bort som ”statiska” transpondrar och används endast om det behövs i diagnostiskt syfte. Förutom lägre kostnader leder RFU65x till enklare och snabbare applikationsprocesser inom logistik och fordonsindustri.

Produktfamiljen gör det även möjligt för systemintegratörer att installera ytterligare applikationsmjukvara direkt inom varianter av RFU66xx. Användaren kan utveckla och hantera enhetsspecifik applikationsmjukvara i Sicks utvecklingsmiljö, och till och med överföra mjukvaran till andra enheter. Detta kan underlättas via en serie programmeringstekniker, inklusive JAVA, LUA och C++ (på planeringsstadiet). Plattformen erbjuder därmed maximal flexibilitet för att stödja framtidens IT-uppgifter.

Kort om Sick:
Sick är en av världens ledande leverantörer av sensorbaserade lösningar för industrin. För industriautomation och logistik har företaget marknadens bredaste sortiment av fotoceller och givare, smarta helhetslösningar för en säker industrimiljö och för automatisk identifiering. Inom processautomation erbjuder företaget lösningar för miljömätning, analys och processapplikationer.

Koncernen Sick, med huvudkontor i Tyskland, har en global närvaro med nästan 50 dotterbolag samt ett stort antal generalagenter. Det svenska dotterbolaget, Sick AB, har huvudkontor i Vårby, Stockholm.

Läs vidare

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Finkalibrerad etikettapplikator hos Domino

Salladsbuffé och en uppdaterad etikettapplikator – Domino satsade stort på sin monter på Scanpack.
yw-scaled

Lexit fortsätter expansionen i Skandinavien

Lexit Group satsar inom datafångst och digitaliseringslösningar med ytterligare ett förvärv. – Med Idnet stärker vi avsevärt vår förmåga att serva de största skandinaviska kunderna, säger vd:n Sjur Skjæveland.
Lexit-Sjur-Idnet-Peter-aug22-presse-scaled-e1660218180928

Labelexpo i april ställs in – flyttas till 2023

Den europeiska etikett- och förpackningsmässan Labelexpo Europe var planerad att genomföras 26–29 april i Bryssel. Nu meddelar arrangören att mässan flyttas fram till september 2023. Bristen på leveranser av komponenter och material i spåren av pandemin och den pågående situationen i Ukraina pekas ut som orsaker till att mässan flyttas fram.
0002377_studioVercammen

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax