Revolutionerar marknaden för små kraftfulla robotar

PUBLICERAD: 21 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Kuka KR CYBERTECH nano_jpgKuka introducerar Cybertech på den nordiska marknaden – en helt ny serie, robotar i den lägre viktklassen. Fördelarna med de extra kraftfulla robotarna är flera – de är  kompakta,  robusta och  platsbesparande

 Kraven på små robotar är många. De måste vara slimmade, lättmanövrerade, flexibla och utrustade med en lång räckvidd men också optimerade för att fungera i trånga utrymmen.

– Med den nya serien kan vi erbjuda  allt detta och mer därtill. Cybertech utmärker sig framför allt genom en kompakthet som tidigare inte funnits i denna form. De slimmade, flinka robotarna med stor räckvidd sätter nya standarder inom marknadssegmentet 6 till 10 kilo, säger Joacim Lorentsson, försäljningschef för Kuka Nordic.

Högsta möjliga prestanda i kombination med en förbättrad positionering är ytterligare fördelar med Cybertech som består av två produktserier. Den ena, KR Cybertech nano, är avsedd för hantering och montering av mindre komponenter och den andra, KR Cybertech ARC nano, är en processrobot specialbyggd för svetsning och limning. Båda serierna kan fås i olika bärlastvarianter – KR Cybertech nano med en hanteringsvikt på 6, 8 och 10 kilo och en räckvidd på 1820, 1620 respektive 1420 mm, KR Cybertech ARC nano med en hanteringsvikt på 6 och 8 kilo och en räckvidd på 1820 och 1620 respektive 1420 mm.

– Det viktigaste var att skapa en tydlig förbättring när det gäller kompakthet och prestanda, förklarar Markus Hollfelder-Asam, produktmanager för den nya produktserien på Kuka Roboter och tillägger:

– Det gick riktigt bra, nya KR 8 R1620 har en volym som är 47 procent lägre i förhållande till föregångaren KR 6-2, och det samtidigt som den har en högre bärlast och längre räckvidd.

Tack vare en minskad uppställningsyta sparar man både på plats och material.

– Robotens profil har reducerats betydligt och handledens slimmade design ger fantastisk åtkomstmöjlighet, till och med i väldigt små utrymmen, säger Hollfelder-Asam.

Fakta om Cybertech-serien

Hanteringsrobotarna finns också i en ”High Protection”-variant. Det innebär att hela roboten med skyddsklass IP65 har ett perfekt skydd mot damm och strålvatten. Dessutom tål robothandleden med skyddsklass IP67 såväl höga yttemperaturer och varaktigt hög dammbelastning som smörj- och kylmedel. Inte ens tillfällig nedsänkning i vätska kan skada den.

Svetsroboten kan positioneras nära komponenten tack vare sin slimmade, hollow wrist med en diameter på 50 mm. Externa slangpaket som försämrar svetsresultatet tillhör därmed det förgångna. Tack vare att den sjätte axeln kan rotera oändligt, slösa ingen cykeltid på att vrida tillbaka svetspistolen, vilket höjer produktiviteten.

För systempartners och integratörer inom svets är dessutom det generöst tilltagna, fria installationsutrymmet vid axel 3 en klar fördel. Detta möjliggör en optimal, platsbesparande integrering av matarverket i tät anslutning till mekaniken. Jämfört med konventionell robotmekanik innebär detta en kraftigt reducerad profil och betydande platsbesparing i cellen.

Om Kuka Nordic AB

 Kuka Roboter GmbH med huvudkontor i Augsburg är ett företag inom Kuka Aktiengesellschaft och räknas som en av världens ledande leverantörer av industrirobotar. Kärnkompetenserna ligger inom utveckling, produktion och försäljning av industrirobotar, styrningar och programvara. Företaget är marknadsledande i Tyskland och Europa och ligger på tredje plats globalt. Kuka Roboter GmbH har globalt ca 3640 medarbetare. År 2014 var omsättningen 834,6 milj. euro. Företaget är representerat med mer än 26 filialer på de viktigaste marknaderna i Europa, Amerika och Asien.

Kuka Nordic AB i Göteborg är ett svenskt dotterbolag till Kuka Roboter GmbH

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x