Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

PUBLICERAD: 5 maj 2023
UPPDATERAD: 5 maj
Ishida kallar sin nya trågpackare revolutionerande.

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark både vad gäller prestanda och miljöfördelar. På plats fanns en stor del av den internationella fackpressen.

Ishida QX-500 har utvecklats efter detaljerad feedback från Ishidas globala kunder och partners. Detta har resulterat i en kompakt trågpackare som enkelt kan passa in i nya och befintliga packningslinjer.

QX-500 ger en ökning på 66 procent i cykelhastighet, en 44-procentig minskning i vikt, en 46-procentig minskning i storlek och en 50-procentig minskning av energiförbrukningen. Detta innebär att den avsevärt minskar avfallet och ger en tydlig förändring i produktiviteten, enligt presentationen i montern.

Flera förseglingsalternativ

Maskinen klara flera förseglingsalternativ – endast försegling, gasspolning, MAP, sträckfilm och skinpack – i en mängd olika trågdesigner och material, inklusive plast, kartong och återvinningsbara och innovativa pappersfilmsformat. Den klarar upp till 25 cykler per minut endast för försegling och upp till 17 cykler per minut för MAP, och finns tillgänglig med integrerad filmkodning, gasblandning och integrerat vakuumsystem.

Förstått kundernas krav

– Den globala livsmedelsmarknaden är fortfarande extremt konkurrensutsatt och företag står inför många utmaningar dagligen, sade Tara O’Connor, Ishida Europes produktchef för trågpackare.

– Genom diskussioner med våra kunder och partners har vi till fullo kunnat förstå deras krav på trågpackare. QX500 är designad för att maximera avkastning och genomströmning utan att kompromissa med produkt- eller förpackningskvalitet och samtidigt minimera miljöpåverkan.

IntelliSeal

Förutom sina höga hastigheter, innehåller QX-500 Ishidas nya ”IntelliSeal” (patentsökt teknologi) system som säkerställer tätningsintegritet för förlängd hållbarhet samtidigt som förpackningen är lätt att öppna för slutanvändaren. Systemet mäter kontinuerligt tätheten för att optimera förseglingstryck, temperatur och tid för varje cykel. Detta gör det möjligt för QX-500 att anpassa sig till varje förpackningsformat.

Ett speciellt verktygsbytessystem gör att verktyg kan bytas inom tio minuter, utan behov av ytterligare manuell hanteringsutrustning. Ett nytt trågmatningssystem ger jämna tråg- och produkthanteringsegenskaper.

Under designstadiet av QX-500 utvärderades varje komponent i maskinen individuellt för att beräkna dess koldioxidavtryck och, i förekommande fall, valdes alternativa material för att minska miljöpåverkan. Användningen av servomotorteknik minimerar energiförbrukningen och driftskostnaderna, och QX-500 övervakar sin strömförbrukning under produktionen för att säkerställa att den körs på den mest energieffektiva inställningen.

En annan utmaning som identifierades i Ishidas kundundersökning var tillgängligt fabriksutrymme. Ett ytterligare fokus i QX-500:s design var därför att minska storleken och vikten på alla större delsystem för att få ett minimalt maskinfotavtryck.

Skapandet av en mock-up av maskinen i full storlek tidigt i dess utveckling resulterade i förbättrad åtkomst inom och runt maskinen vilket underlättar underhåll.

Testats miljontals gånger

Alla teknologiplattformar för QX-500 testats under en serie på 17 miljoner cykler, vilket motsvarar många års produktion. Plattformarna granskades var 1 miljon cykler och fortsatte att köras, vilket ger kontinuerlig information för att möjliggöra ytterligare förbättringar kring förutsägande och förebyggande underhåll.

– Ofta är utvecklingsinitiativ för produkter för en befintlig teknik baserat på stegvisa förbättringar, avslutade Tara O’Connor. QX-500 representerar en äkta clean sheet-metod, med en utvecklingsprocess som involverade mycket höga förväntningar och har förbättringar i alla aspekter av maskinen.
– Denna mycket breda utvecklingsstrategi för både ny teknik och maskinkonstruktion gör att vi verkligen kan konstatera att den nya QX-500 är revolutionerande snarare än evolutionär. Alla de nya delsystemen går samman för att göra något större än summan av dess delar.

Ishida firar 130 år och det firade man med tårta och andra godsaker.

Läs vidare

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex