Rekordnotering för Pantameras 39 automater för storpantare

PUBLICERAD: 16 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

I pantautomaterna Pantamera Express kan pantaren hälla i alla pant-burkar och –flaskor på en gång, och slipper mata pantautomaten med en enskild förpackning åt gången. (Bild Pantamera)

Storpantarautomaterna Pantamera Express har blivit en stor framgång för Pantamera/Returpack. Sedan starten 2015 har mer än 100 miljoner förpackningar lämnats in till de 39 storpantarautomaterna som finns runt om i landet.

År 2015 installerades den allra första storpantarautomaten på Returpunkten i Norrköping och sedan dess har ytterligare 38 automater tillkommit runt om i landet. Totalt har det pantats 101. 246. 753 förpackningar i dessa automater sedan starten. Under hösten 2019 planeras installationer av ytterligare fyra Pantamera Express, och först ut är Piteå och därefter Åkersberga.

”Med storpantarautomaten Pantamera Express är det enklare än tidigare att panta stora mängder”, säger Carita Classon, produktchef på Pantamera/Returpack.

I en Pantamera Express-automat häller pantaren i alla sina burkar och flaskor på en gång och slipper lägga in dem en och en i pantautomaten. När automaten sorterat och räknat förpackningarna kan man kan välja på tre utbetalningssätt –man kan få en betalcheck, som man kan handla för i sin mataffär, man kan få panten insatt på ett bankkonto via PayPal eller man kan skänka panten till välgörenhet.

Alltfler storpantare upptäcker fördelarna med Pantamera Express och bara det senaste året har ökningen av användare och pantade förpackningar varit högst markant. Bara under det här årets första sju månader ökade mängden pant, som passerade genom Pantamera Express-systemet, med 10 miljoner förpackningar eller cirka 46 procent, jämfört med samma period i fjol.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex