Redovisar ett rekordår

PUBLICERAD: 19 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari
SMC Torbjörn LundbergTorbjörn Lundberg, VD för SMC Sverige

SMC Corporation, en av världens ledande leverantörer av pneumatik, rapporterar inför bolagsstämman i Tokyo den 26 juni en rekordförsäljning med 395 mdr JPY, motsvarande ca 26 mdr SEK, en ökning med 22 % mot föregående år. Även lönsamheten förbättrades till en vinst före skatt på 121 mdr JPY, nära 8 mdr SEK, en ökning med 29 %.

Försäljningsökningen för det finansiella året 20130401 – 20140331 beror på ett starkt andra halvår samt en effekt av en svagare japansk Yen. Den förbättrade lönsamheten fick också hjälp av ett fortsatt rationaliseringsarbete samt ökade skalfördelar då SMC är den största aktören inom fabriksautomation med tryckluft i världen. Resultatet överskrider väl de budgeterade siffrorna, särskilt på resultatsidan.

– Vi ser positivt på de redovisade siffrorna och tror på en fortsatt stark tillväxt, både på den Europeiska marknaden och globalt. I Sverige ser vi en fortsatt ökad orderingång och det tyder på en ökad investeringsvilja hos svensk tillverkningsindustri, säger Torbjörn Lundberg, VD för SMC Sverige.

Bolagets försäljning på den inhemska marknaden i Japan står nu för 34 % av koncernens konsoliderade försäljning. För bara tre år sedan var den siffran över 40 %. Andelen av försäljningen som sker utomlands ökar, och den allt viktigare exportmarknaden styr framtida investeringar. De senaste åren har två nya fabriker byggts i Europa; en i Tjeckien och en i Ryssland. Detta för att närmare stödja den ökade Europeiska försäljningen som under 2013 såg stark tillväxt inom fordonsindustrin. Fortsatt stabil tillväxt förväntas även inom livsmedelsindustrin och utrustningar för verktygsmaskiner.

Utsikterna framåt är optimistiska trots ett osäkert konjunkturläge globalt. Det ekonomiska läget blir långsamt bättre på i stort sett alla marknader, och en satsning på ökad bearbetning av avsättningsområden och kundgrupper med lägre marknadsandel beräknas ge fortsatt god tillväxt.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 26 miljarder kronor och 16 000 anställda globalt. SMC Corporation grundades 1959 i Tokyo, Japan, och är idag ett internationellt erkänt varumärke inom industriell pneumatik. Företaget bedriver sin verksamhet i samtliga världsdelar och försäljningsnätet omfattar fler än sjuttio länder. Produktutbudet omfattar över 610,000 artiklar och lösningar skräddarsys för varje enskild bransch. SMC har tre år på rad funnits med på affärstidningen Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm, och lokalkontor finns i alla delar av landet.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax