Redovisar ett rekordår

PUBLICERAD: 19 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari
SMC Torbjörn LundbergTorbjörn Lundberg, VD för SMC Sverige

SMC Corporation, en av världens ledande leverantörer av pneumatik, rapporterar inför bolagsstämman i Tokyo den 26 juni en rekordförsäljning med 395 mdr JPY, motsvarande ca 26 mdr SEK, en ökning med 22 % mot föregående år. Även lönsamheten förbättrades till en vinst före skatt på 121 mdr JPY, nära 8 mdr SEK, en ökning med 29 %.

Försäljningsökningen för det finansiella året 20130401 – 20140331 beror på ett starkt andra halvår samt en effekt av en svagare japansk Yen. Den förbättrade lönsamheten fick också hjälp av ett fortsatt rationaliseringsarbete samt ökade skalfördelar då SMC är den största aktören inom fabriksautomation med tryckluft i världen. Resultatet överskrider väl de budgeterade siffrorna, särskilt på resultatsidan.

– Vi ser positivt på de redovisade siffrorna och tror på en fortsatt stark tillväxt, både på den Europeiska marknaden och globalt. I Sverige ser vi en fortsatt ökad orderingång och det tyder på en ökad investeringsvilja hos svensk tillverkningsindustri, säger Torbjörn Lundberg, VD för SMC Sverige.

Bolagets försäljning på den inhemska marknaden i Japan står nu för 34 % av koncernens konsoliderade försäljning. För bara tre år sedan var den siffran över 40 %. Andelen av försäljningen som sker utomlands ökar, och den allt viktigare exportmarknaden styr framtida investeringar. De senaste åren har två nya fabriker byggts i Europa; en i Tjeckien och en i Ryssland. Detta för att närmare stödja den ökade Europeiska försäljningen som under 2013 såg stark tillväxt inom fordonsindustrin. Fortsatt stabil tillväxt förväntas även inom livsmedelsindustrin och utrustningar för verktygsmaskiner.

Utsikterna framåt är optimistiska trots ett osäkert konjunkturläge globalt. Det ekonomiska läget blir långsamt bättre på i stort sett alla marknader, och en satsning på ökad bearbetning av avsättningsområden och kundgrupper med lägre marknadsandel beräknas ge fortsatt god tillväxt.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 26 miljarder kronor och 16 000 anställda globalt. SMC Corporation grundades 1959 i Tokyo, Japan, och är idag ett internationellt erkänt varumärke inom industriell pneumatik. Företaget bedriver sin verksamhet i samtliga världsdelar och försäljningsnätet omfattar fler än sjuttio länder. Produktutbudet omfattar över 610,000 artiklar och lösningar skräddarsys för varje enskild bransch. SMC har tre år på rad funnits med på affärstidningen Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm, och lokalkontor finns i alla delar av landet.

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx