PulPac utökar med patent för flaskor av torrformad fiber

PUBLICERAD: 28 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Flaskor en intressant applikation för torrformad fiber”, säger PulPacs patentchef Peter Ekwall. (Bild PulPac)|CIPO Peter Ekwall, t.h., samarbetar ständigt med PulPacs ingenjörer för att driva Dry Molded Fiber-teknologin framåt. (Bild PulPac)

Med sin egenutvecklade torrformningsteknik Dry Molded Fiber har svenska PulPac tillverkat fiberflaskor i laboratoriemiljö. Tekniken med fiberflaskor är nu patenterad och föremål för ytterligare patentansökan.

PulPac skriver i ett pressmeddelande att man har ett patent för tekniken beviljat i Japan och att man nyligen också lämnat in en ny patentansökan. Det beviljade patentet och patentansökan omfattar båda produktion av flaskor av torrformad fiber enligt PulPacs Dry Molded Fiber-teknologi – en spännande applikation, som redan tagits fram i labbskala.

CIPO Peter Ekwall, t.h., samarbetar ständigt med PulPacs ingenjörer för att driva Dry Molded Fiber-teknologin framåt. (Bild PulPac)

Det beviljade patentet i Japan omfattar såväl flaskformade som mer traditionella engångsföremål, vilka traditionellt tillverkas av plast eller genom våtformning av fiber. Patentet är en avdelad ansökan från en tidigare ansökan, som beviljats i Japan. I korthet beskriver de beviljade patentkraven ett cellulosaämne innehållande mindre än 45 viktprocent vatten, som arrangeras och formas i en formningsform med användning av värme och isostatiskt tryck. Precis som i andra viktiga jurisdiktioner kommer ytterligare avdelade ansökningar att lämnas in.
Den nya patentansökan, som lämnats in, omfattar även den tillverkning av flaskor, men i en kontinuerlig tillverkningslinje.

”Även om vårt nuvarande fokus är att ersätta sådana plastbaserade engångsprodukter, som redan framställs industriellt, är flaskor en intressant applikation för torrformad fiber. Vi gjorde de första flaskorna i vårt labb redan år 2018 och några av våra tidiga patent är relaterade till flaskor”, säger Peter Ekwall, som är Pulpacs patentchef med titeln Chief Intellectual Property Officer (CIPO).

PulPac uppger att man nu har 32 patentfamiljer med mer än 150 beviljade nationella patent och plus 60 pågående patentansökningar. Nya patentansökningar lämnas in löpande.

Dry Moulded Fiber-tekniken är uppfunnen, utvecklad och patenterad av PulPac, som licensierar tekniken till förpackningstillverkare. Den uppmärksammade torrformningstekniken är upp till tio gånger snabbare än traditionella fiberformningsmetoder och sparar betydande mängder vatten och energi, vilket resulterar i upp till 80 procent lägre CO2-fotavtryck jämfört med andra tillverkningsalternativ.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x