Pulpac går på offensiven

PUBLICERAD: 16 mars 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Linus Larsson, vd på PulPac. Foto: Pressbild

Göteborgsbaserade Pulpac ingår samarbeten för att snabba på processen att fasa ut engångsplast med sin patenterade teknik som torrformar cellulosafibrer till hårda förpackningar och engångsprodukter.

Dry molded Fiber-tekniken ska få draghjälp av dels av konsultföretaget PA för att skala upp tillverkningsprocessen och utveckla tekniska och kommersiella applikationer. Dels kommer Seismic Solutions, konsultföretag inom affärsutveckling, arbeta för att introducera Pulpac till sitt nätverk av varumärkesägare och tillverkare i Nordamerika.

Vill snabba på processen

Enligt Pulpac som utvecklat tekniken är målet med de nya samarbetena att uppmuntra varumärkesägare och tillverkare och få dem att agera och snabba på att byta ut engångsplast till innovativa förpackningar som är både hållbara och kommersiellt konkurrenskraftiga.

”Måste agera snabbt”

Linus Larsson, vd på PulPac:

– Samarbetsåtgärder är nyckeln i racet för hållbarhet inom förpackningar. Vi har uppfunnit en fantastisk teknik och den har potential att påverka i stor skala. Men om vi ska rädda planeten från plastavfall måste vi agera snabbt. Att arbeta tillsammans med PA och Seismic betyder att vi kan röra oss med mycket högre hastighet och tillsammans snabbt spåra utbyten av engångsplast.

[metaslider id=”37628″]

Det Göteborgsbaserade företaget Pulpac startade 2017. I ett pressmeddelande uppger de att flera globala varumärken har implementerat tekniken som torrformar cellulosafibrer till hårda förpackningar och engångsprodukter. Tekniken licensieras till förpackningstillverkare och varumärkesägare som startar sin egen produktion.

Producera i hög hastighet

Dry Molded Fiber-tekniken gör det möjligt att producera i höga hastigheter för att ersätta de flesta förpackningar och engångsprodukter som i dag är gjorda av plast. Det kan gälla allt från lock till engångsmuggar, köttbrickor, tråg och behållare för detaljhandeln, till förpackningar och flaskor till kosmetikaindustrin.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x