Prisbelönt förpackning för livsmedel i skyddande atmosfär

PUBLICERAD: 1 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Sealpacs prisbelönta MAP-förpackning FlatMap är lämplig till skivade livsmedelsprodukter inom kött, fågel, fisk, ost, chark, etc. (Bild Sealpac)|FlatMap-förpackningen tilldelades i år utmärkelsen Swiss Packaging Award i kategorin ”Convenience”. (Bild Sealpac)

FlatMap är en prisbelönt förpackning för livsmedel i skyddande atmosfär (MAP) som har utvecklats av tyska Sealpac. Förpackningen används nu av nordiska livsmedelsleverantören Nemco.

”Vi är stolta över att kunna presentera ytterligare en hållbar förpackningslösning. Med FlatMap kan man minska materialförbrukningen. Jämfört med konventionella MAP-packningar kan mer än 75 procent plast sparas. Samtidigt har möjligheterna till återvinning förbättrats”, säger Nemcos VD Lars Olsgaard.

FlatMap-förpackningen tilldelades i år utmärkelsen Swiss Packaging Award i kategorin ”Convenience”. (Bild Sealpac)

I augusti i år tilldelades FlatMap det prestigefyllda Swiss Packaging Award 2021 i kategorin ”Convenience”. Utmärkelserna i Swiss Packaging Award delas ut av det schweiziska förpackningsinstitutet SVI och den schweiziska marknaden för förpackningar för färska produkter anses vara en av de mest krävande i världen.

FlatMap är utvecklad för MAP-packning (Modified Atmosphere Packaging) av skivade livsmedelsprodukter, tex. kallskuret, korv, ost och fisk. Förpackningen består av en bricka av blekt eller oblekt kartong som täcks med en folie i polypropen (PP), vilken skyddar mot fett, vatten och syre. Förpackningen försluts med MAP och kan återförslutas flera gånger efter öppnandet.

Efter användandet kan plastfilmen enkelt avlägsnas från kartongbrickan och de två förpackningsmaterialen lämnas till återvinning i respektive avfallsfraktion.

Nemco skriver i ett pressmeddelande att man kommer att visa Sealpacs FlatMap-förpackning tillsammans med flera andra nyheter, bland annat inom trågförsegling, på sina Inspirationsdagar, som äger rum i Nemco Service Center i danska Århus, 15-19 november i år.

I Danmark finns Nemco i Brøndby och Århus. Svenska dotterbolaget Nemco AB finns i Malmö och i Finland finns dotterbolaget Nemco Machinery Oy i Helsingfors.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x