Prisbelönt förpackning för livsmedel i skyddande atmosfär

PUBLICERAD: 1 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Sealpacs prisbelönta MAP-förpackning FlatMap är lämplig till skivade livsmedelsprodukter inom kött, fågel, fisk, ost, chark, etc. (Bild Sealpac)|FlatMap-förpackningen tilldelades i år utmärkelsen Swiss Packaging Award i kategorin ”Convenience”. (Bild Sealpac)

FlatMap är en prisbelönt förpackning för livsmedel i skyddande atmosfär (MAP) som har utvecklats av tyska Sealpac. Förpackningen används nu av nordiska livsmedelsleverantören Nemco.

”Vi är stolta över att kunna presentera ytterligare en hållbar förpackningslösning. Med FlatMap kan man minska materialförbrukningen. Jämfört med konventionella MAP-packningar kan mer än 75 procent plast sparas. Samtidigt har möjligheterna till återvinning förbättrats”, säger Nemcos VD Lars Olsgaard.

FlatMap-förpackningen tilldelades i år utmärkelsen Swiss Packaging Award i kategorin ”Convenience”. (Bild Sealpac)

I augusti i år tilldelades FlatMap det prestigefyllda Swiss Packaging Award 2021 i kategorin ”Convenience”. Utmärkelserna i Swiss Packaging Award delas ut av det schweiziska förpackningsinstitutet SVI och den schweiziska marknaden för förpackningar för färska produkter anses vara en av de mest krävande i världen.

FlatMap är utvecklad för MAP-packning (Modified Atmosphere Packaging) av skivade livsmedelsprodukter, tex. kallskuret, korv, ost och fisk. Förpackningen består av en bricka av blekt eller oblekt kartong som täcks med en folie i polypropen (PP), vilken skyddar mot fett, vatten och syre. Förpackningen försluts med MAP och kan återförslutas flera gånger efter öppnandet.

Efter användandet kan plastfilmen enkelt avlägsnas från kartongbrickan och de två förpackningsmaterialen lämnas till återvinning i respektive avfallsfraktion.

Nemco skriver i ett pressmeddelande att man kommer att visa Sealpacs FlatMap-förpackning tillsammans med flera andra nyheter, bland annat inom trågförsegling, på sina Inspirationsdagar, som äger rum i Nemco Service Center i danska Århus, 15-19 november i år.

I Danmark finns Nemco i Brøndby och Århus. Svenska dotterbolaget Nemco AB finns i Malmö och i Finland finns dotterbolaget Nemco Machinery Oy i Helsingfors.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx