Prisbelönad brittisk forskare som gör bioplast av fiskavfall!

PUBLICERAD: 31 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Brittiska forskaren Lucy Hughes har utvecklat en metod att tillverka bioplast av fiskavfall och rödalger. (Bild James Dyson Foundation)|Lucy Hughes visar upp sin bioplast MarinaTex, som kan ersätta fossil plast i engångsförpackningar. (Bild Lucy Hughes)|Lucy Hughes –lycklig internationell vinnare av James Dyson Award 2019!

Lucy Hughes, forskare vid brittiska University of Sussex, har tilldelats det prestigefyllda James Dyson-priset, för sin innovation MarinaTex, som är en bioplast tillverkad med fiskavfall och rödalger som utgångsmaterial.

Bioplastmaterialet MarinaTex är en klar till halvklar film, som sägs brytas ner helt i en hemkompost på fyra till sex veckor. Materialet kan användas för att ersätta fossil plast i engångsförpackningar.

Lucy Hughes bioplastfilm kan också göras extra stark genom tillsats av det naturliga bindemedlet agar, som utvinns ur rödalger. Materialet sägs då bli både starkare, säkrare och mer användbart än oljebaserad plast, typ LDPE.

Lucy Hughes visar upp sin bioplast MarinaTex, som kan ersätta fossil plast i engångsförpackningar. (Bild Lucy Hughes)

En annan fördel med det fiskavfallsbaserade materialet är att det krävs relativt lite energi och temperaturer under 100 grader Celsius för att producera det.

För att utveckla och förfina sitt material och framställningsprocessen har Lucy Hughes genomfört över 100 olika experiment – och alla med hjälp av en vanliga köksugn i hennes studentbostad!

”Plast är ett fantastiskt material, men jag ser ingen mening i att vi använder fossil plast till produkter som har en livscykel på endast en eller några dagar. För mig representerar MarinaTex ett åtagande till materiell innovation och val, genom att integrera hållbara och cirkulära värden i designen. Vi designers bör inte begränsa oss till att utforma produkter enbart utifrån form och funktion utan även ta hänsyn till en produkts miljömässiga fotavtryck”, säger Lucy Hughes i en intervju med Packaging News.

Som nationell vinnare av James Dyson Award UK 2019 får Lucy Hughes ett pris på 2.000 pund (ca 25.000 kronor) och hon går dessutom automatiskt vidare till den internationella sluttävlingen och chansen att vinna ytterligare 30.000 pund (ca 375.000 kronor).

Lucy Hughes säger att hon ska använda sina prispengar till att forska vidare med målet att göra MarinaTex kommersiellt bärkraftigt.

N.B.: Här kan du se en video från James Dyson Foundation om Lucy Hughes och hennes MarinaTex.

————————————–

Redaktionellt tillägg 2019-11-14:

Lucy vann hela tävlingen!

Lucy Hughes –lycklig internationell vinnare av James Dyson Award 2019!

Den internationella upplagan av James Dyson Award 2019 är nu avgjord och det visade sig att Lucy Hughes utsågs till slutsegrare och vinnare av prissumman på 375.000 kronor!

”Jag är så glad att MarinaTex har uppmärksammats av James Dyson Award. Uppfinningen är fortfarande i sin linda och jag trodde aldrig att den skulle nå så här långt. Det är verkligen uppmuntrande att få potentialen i materialet erkänt av ett så prestigefyllt pris”, säger en strålande glad Lucy Hughes.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium