Präglingar med precision

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund prägling

När det dimper ner en trycksak med pappersprover är mottagaren oftast mest intresserad av proverna. När Iggesund Paperboard denna vinter börjar distribuera en provbok för Invercote G, Invercote Creato och Invercote Duo finns det all anledning att studera de präglingar som förhöjer effekten av de foton som ingår.

-Invercote har en dimensionsstabilitet och en flexibilitet som gör den fantastisk för den som vill utnyttja präglingen för att ge en trycksak en tredje dimension. Den kan förhöja den taktila upplevelsen, öka uppmärksamheten och inte minst förstärka upplevelsen av kvalitet, säger Alex Guglielmi, en av Iggesunds marknadstekniker som övervakat produktionen med speciell inriktning på just präglingarna.

För att prägla med hög kvalitet krävs bra verktyg. I den här produktionen har Iggesund samverkat med den schweiziska verktygsmakaren SMR Stanztechnik.

– I provboken har vi i första hand arbetat med att prägla detaljer i foton. När man gör det måste man tänka på att man inte förändrar eller förvrider bildens grundtanke, understryker Alex Guglielmi.

Ett exempel är den stora präglingen av en ö på omslaget, en prägling som löper över omslag, rygg och baksida. Där gjorde ett första präglingstest att en sten som bildmässigt var i bakgrunden, plötsligt upplevdes som om den hade förflyttats närmare betraktaren.

– Det blev nödvändigt att göra om verktyget för att slippa den effekten, och nu har vi hittat fram till rätt balans mellan bilden och präglingen, fortsätter Alex Guglielmi.

På liknande sätt fick man arbeta om präglingen av ett öga på en annan bild. Effekten var inte tydlig nog, utan man fick bygga om verktyget för att skapa ett mer påtagligt intryck. En annan effekt som Alex Guglielmi gärna kommenterar är hur trycket och präglingen av ordet Invercote sammanfaller på provbokens första sida.

– Här är det väldigt lätt att det går fel. När präglingen görs utefter raka tryckta linjer är det mycket enklare att urskilja minsta misspass. Här måste man vara oerhört noggrann, inte minst eftersom präglingen i sig kan åstadkomma små förskjutningar i materialet. Jag brukar rekommendera att man försöker begränsa antalet tryck på arket för att minimera denna påverkan, betonar Alex Guglielmi.

Vid tryck- och efterbehandlingsprocesser som kräver flera tryckgenomgångar fungerar Invercote utmärkt för att undvika misspass. I vanliga fall brukar tryckare försöka övertala sina kunder att begränsa antalet tryckgenomgångar för att undgå detta problem, men Invercote’s dimensionsstabilitet gör det möjligt att ta sig an de mest komplicerade tryckjobben. För att demonstrera Invercote’s överlägsenhet på detta område har Iggesund genomfört flera lyckade tryckprojekt med över 20 tryckgenomgångar. Höga tryckkostnader avskräcker ofta sådana åtaganden, men för dem som är beredda att spendera en del pengar på efterbehandling kan Invercote närmast betraktas som en garanti för ett exceptionellt slutresultat.

Tryckningen av Iggesunds provbok har hanterats av VR Print i Storbritannien och präglingsverktygen har framställts av SMR Stanztechnik  i Schweiz.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx