Präglingar med precision

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund prägling

När det dimper ner en trycksak med pappersprover är mottagaren oftast mest intresserad av proverna. När Iggesund Paperboard denna vinter börjar distribuera en provbok för Invercote G, Invercote Creato och Invercote Duo finns det all anledning att studera de präglingar som förhöjer effekten av de foton som ingår.

-Invercote har en dimensionsstabilitet och en flexibilitet som gör den fantastisk för den som vill utnyttja präglingen för att ge en trycksak en tredje dimension. Den kan förhöja den taktila upplevelsen, öka uppmärksamheten och inte minst förstärka upplevelsen av kvalitet, säger Alex Guglielmi, en av Iggesunds marknadstekniker som övervakat produktionen med speciell inriktning på just präglingarna.

För att prägla med hög kvalitet krävs bra verktyg. I den här produktionen har Iggesund samverkat med den schweiziska verktygsmakaren SMR Stanztechnik.

– I provboken har vi i första hand arbetat med att prägla detaljer i foton. När man gör det måste man tänka på att man inte förändrar eller förvrider bildens grundtanke, understryker Alex Guglielmi.

Ett exempel är den stora präglingen av en ö på omslaget, en prägling som löper över omslag, rygg och baksida. Där gjorde ett första präglingstest att en sten som bildmässigt var i bakgrunden, plötsligt upplevdes som om den hade förflyttats närmare betraktaren.

– Det blev nödvändigt att göra om verktyget för att slippa den effekten, och nu har vi hittat fram till rätt balans mellan bilden och präglingen, fortsätter Alex Guglielmi.

På liknande sätt fick man arbeta om präglingen av ett öga på en annan bild. Effekten var inte tydlig nog, utan man fick bygga om verktyget för att skapa ett mer påtagligt intryck. En annan effekt som Alex Guglielmi gärna kommenterar är hur trycket och präglingen av ordet Invercote sammanfaller på provbokens första sida.

– Här är det väldigt lätt att det går fel. När präglingen görs utefter raka tryckta linjer är det mycket enklare att urskilja minsta misspass. Här måste man vara oerhört noggrann, inte minst eftersom präglingen i sig kan åstadkomma små förskjutningar i materialet. Jag brukar rekommendera att man försöker begränsa antalet tryck på arket för att minimera denna påverkan, betonar Alex Guglielmi.

Vid tryck- och efterbehandlingsprocesser som kräver flera tryckgenomgångar fungerar Invercote utmärkt för att undvika misspass. I vanliga fall brukar tryckare försöka övertala sina kunder att begränsa antalet tryckgenomgångar för att undgå detta problem, men Invercote’s dimensionsstabilitet gör det möjligt att ta sig an de mest komplicerade tryckjobben. För att demonstrera Invercote’s överlägsenhet på detta område har Iggesund genomfört flera lyckade tryckprojekt med över 20 tryckgenomgångar. Höga tryckkostnader avskräcker ofta sådana åtaganden, men för dem som är beredda att spendera en del pengar på efterbehandling kan Invercote närmast betraktas som en garanti för ett exceptionellt slutresultat.

Tryckningen av Iggesunds provbok har hanterats av VR Print i Storbritannien och präglingsverktygen har framställts av SMR Stanztechnik  i Schweiz.

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620