Positiva toner hos jubilerande underleverantörer

PUBLICERAD: 17 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Elmia Subcontractor 2015
I 40 år har Elmia Subcontractor stått värd som marknadsplats och belyst trender och skapat värden för tillverkningsindustrin. Framtidstrender och positiva toner för tillverkningsindustrin genom nya affärer stod också i centrum på årets mässa.

Att Elmia Subcontractor är rätt plats för både affärer och trender vittnade många om.

– Det är en väldigt stor mässa med en bra mix av olika leverantörer från i princip hela världen. Det är en bra representation av olika teknologier och olika produkter och tjänster som de kan erbjuda. Mässan har utvecklats till att bli norra Europas största underleverantörsmässa och jag tror att det är viktigt att ha en plattform där de ledande företagen kan träffas. Du ser inte bara produkterna, utan det knyts också mycket kontakter på en sådan här mässa, sade Bo-Inge Stensson, Senior Vice President, Group Purchasing SKF.

– Elmia Subcontractor är den enda naturliga samlingsplatsen för underleverantörer. Det är här man är helt enkelt och vi får nya kunder varje år, sade Henrik Berner, Strategic Sales, Lesjöfors AB.
Subcontractor Connect, mässans matchmaking, är välkänt för din höga verkningsgrad och arrangerades för elfte året i rad. Redan under mässans första dag var 500 skräddarsydda möten mellan leverantörer och inköpare inbokade.

– Det är tredje året vi är med nu. Av de företag vi mött vid tidigare matchmaking har flera blivit viktiga leverantörer till oss. Vi växer kraftigt så vi har ett starkt behov att skaffa nya leverantörer, sade Ingvar Nilsson, inköpare på Landskronaföretaget BorgWarner TTS AB.

Årets konferens om additiv tillverkning lockade deltagare från hela industrin och spände över både den globala bilden av additiv tillverkning och hur företag ska bli vinnare genom mer förståelse och kunskap. Att kompetens kring tekniken och affärsstrategier är avgörande för att nå framgång var ett tydligt budskap från expertpanelen.

– Helt klart är att den här mässan kan bidra till att sprida och öka kunskap och förbättra Sveriges konkurrenskraft inom additiv tillverkning. Jag kommer att åka hit nästa år om det blir en uppföljning på konferensen. Jag tror att på så sätt vidareutbildar mässan många. Att höra diskussionerna på konferensen, se det senaste inom 3D i utställningen och träffa tillverkarna som är längst fram på området. Man får nya idéer, det är det som händer här, sade Marcus Olsson, Purchasing Manager, Atlas Copco Construction Tools.

Mässans särskilda kunskaps- och inspirationsarena Subcontractor InnoDex bjöd återigen på en spännande och innovativ uppvisning av världsunika produkter, nya material och produktionstekniker, som premiärvisades i Sverige.

– Här finns alltid det senaste och det som visas här öppnar oerhörda möjligheter. Det är väldigt häftigt, high tech och nästan lite science fiction, sade Christofer Sjöberg, Key Account, Rudhäll Industri AB i Gnosjö.

Det senaste i sifferväg om branschen visades också på Elmia Subcontractor. Traditionsenligt presenterade både Fordonskomponentgruppen, FKG, och Svensk Industriförening, Sinf, sina barometrar för framtiden. Och trots ett relativt svagt innevarande år vittnade båda om stark framtidstro och positiva tongångar redan nästa år.

Drygt hälften, 54 procent, av de svenska fordonsleverantörerna bedömer att omsättningen kommer att öka 2016 enligt FKG:s barometer, och hela 71 procent av underleverantörerna tror på en högre omsättning 2016, visar Sinf:s barometer.
– Vår drivkraft och styrka är att skapa affärsnytta nu och i framtiden, vara en motor för tillverkningsindustrin och en värd för nya affärer och kontakter, säger Karla Eklund, mässansvarig för Elmia Subcontractor.
Årets besökarsiffra: 14 289

Elmia Subcontractor är norra Europas ledande underleverantörsmässa och arrangeras på Elmia i Jönköping. A
Att mässan är viktig är uppenbart. Här grundläggs varje år affärer för närmare 18 miljarder kronor! En av mässans styrkor är dess renodling. Här ges bara plats för underleverantörer till tillverkningsindustrin. Det har gjort mässan synnerligen träffsäker för såväl besökare och utställare.

Läs vidare

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Absurt att plastproducenterna ska betala för förbränning enligt IKEM

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen föreslagit att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization). Avfall Sverige välkomnar förslaget. Det gör inte IKEM – Innovations- och kemiindustrierna som i stället anser att det är dags att förbjuda plastförbränning.
bränn

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}