Plats för plast och polymera innovationer

PUBLICERAD: 21 april 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Elmia Polymer

Nya naturliga material, klimatsmarta förpackningar och en bil i kolfiber som drivs på solenergi. Elmia Polymer, Skandinaviens största renodlade mässa för plast- och gummiindustrin, visar alla de senaste hetaste nyheterna och trenderna. Inspiration och innovation möts för att ge nya möjligheter och nya affärer.

– Det är en fantastisk bredd bland utställarna, en bredd som representerar branschen på ett utmärkt sätt. Mässan är också ett viktigt forum för att lyfta fram viktiga frågor som har med branschens konkurrenskraft att göra, att främja Sveriges konkurrenskraft globalt sett, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Polymer.

Kolfiberbil utan luftmotstånd

Nya inspirerande lösningar och framtidens material är viktiga inslag på Elmia Polymer. Design och konstruktion är grundläggande för framtidens affärer och på PlasTactic, mässans inspirationsforum, visas många av de nya material som kommer starkt och öppnar nya affärsmöjligheter. Mycket handlar om bioplast, plast framställt av biologiska råvaror, som till exempel olika växter, ostronskal m.m. De nya materialen har unika egenskaper som spelar viktiga roller för återvinning, kompostering och en god framtida miljö.

På PlasTactic premiärvisas också en solcellsbil som ännu inte är helt färdigställd, tillverkad i kolfiber, ett material som kombinerar låg vikt med stark och stabil konstruktion. Bilen drivs av solenergi och är konstruerad för att kunna köra snabbt och stabilt med minimala energiförluster och ett luftmotstånd nära noll. I sommar ska den färdigbyggd fraktas till Australien för att vara med i en tävling om att snabbast möjligt korsa Australien.

Fyra teman

Elmia Polymer har i år fokus på fyra särskilda teman – produktion, automation, konstruktion och generation. Under varje rubrik ryms aktiviteteter och föredrag, inriktade på kunskap och det senaste inom varje tema. Flera av de 130 utställarna visar också maskiner i drift, något som är unikt för Elmia Polymer.

Ett av de områden som tas upp under temat generation är hur branschen ska hitta arbetskraft och kunna fortsätta vara kraftfull framöver. Föryngring och rekrytering är ett måste, och därför har studenter från Lunds Universitet och KTH i Stockholm specialinbjudits till mässan. På Elmia Polymer finns alla möjligheter att hitta examensjobb, praktik, sponsorer och kontakter för framtiden.

– Kompetensförsörjningen i branschen är en jätteviktig fråga som det är dags att ta tag i. Det är också på branschens efterfrågan som vi har bjudit in studenterna och skapat ett forum där vi kan hjälpa till att koppla ihop studenter och företag, säger Tanja Lundberg.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy