Plats för plast och polymera innovationer

PUBLICERAD: 21 april 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Elmia Polymer

Nya naturliga material, klimatsmarta förpackningar och en bil i kolfiber som drivs på solenergi. Elmia Polymer, Skandinaviens största renodlade mässa för plast- och gummiindustrin, visar alla de senaste hetaste nyheterna och trenderna. Inspiration och innovation möts för att ge nya möjligheter och nya affärer.

– Det är en fantastisk bredd bland utställarna, en bredd som representerar branschen på ett utmärkt sätt. Mässan är också ett viktigt forum för att lyfta fram viktiga frågor som har med branschens konkurrenskraft att göra, att främja Sveriges konkurrenskraft globalt sett, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Polymer.

Kolfiberbil utan luftmotstånd

Nya inspirerande lösningar och framtidens material är viktiga inslag på Elmia Polymer. Design och konstruktion är grundläggande för framtidens affärer och på PlasTactic, mässans inspirationsforum, visas många av de nya material som kommer starkt och öppnar nya affärsmöjligheter. Mycket handlar om bioplast, plast framställt av biologiska råvaror, som till exempel olika växter, ostronskal m.m. De nya materialen har unika egenskaper som spelar viktiga roller för återvinning, kompostering och en god framtida miljö.

På PlasTactic premiärvisas också en solcellsbil som ännu inte är helt färdigställd, tillverkad i kolfiber, ett material som kombinerar låg vikt med stark och stabil konstruktion. Bilen drivs av solenergi och är konstruerad för att kunna köra snabbt och stabilt med minimala energiförluster och ett luftmotstånd nära noll. I sommar ska den färdigbyggd fraktas till Australien för att vara med i en tävling om att snabbast möjligt korsa Australien.

Fyra teman

Elmia Polymer har i år fokus på fyra särskilda teman – produktion, automation, konstruktion och generation. Under varje rubrik ryms aktiviteteter och föredrag, inriktade på kunskap och det senaste inom varje tema. Flera av de 130 utställarna visar också maskiner i drift, något som är unikt för Elmia Polymer.

Ett av de områden som tas upp under temat generation är hur branschen ska hitta arbetskraft och kunna fortsätta vara kraftfull framöver. Föryngring och rekrytering är ett måste, och därför har studenter från Lunds Universitet och KTH i Stockholm specialinbjudits till mässan. På Elmia Polymer finns alla möjligheter att hitta examensjobb, praktik, sponsorer och kontakter för framtiden.

– Kompetensförsörjningen i branschen är en jätteviktig fråga som det är dags att ta tag i. Det är också på branschens efterfrågan som vi har bjudit in studenterna och skapat ett forum där vi kan hjälpa till att koppla ihop studenter och företag, säger Tanja Lundberg.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx