Plastfri avocadoförpackning sparar 37,7 ton plast om året

PUBLICERAD: 29 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

BAMA:s nya tvåpack för ätmogna avocados är tillverkad helt i kartong och 100 procent plastfri. (Bild BAMA)

Norska BAMA har lanserat en helt plastfri kartongförpackning för ätmogna avocados. Plastbesparingen blir 37,7 ton om året.

BAMA har sedan tidigare ersatt plasttråget i företagets tvåpack med ätmogna avocados med ett kartongtråg, men behållit det skyddande plastomslaget. Men nu har man lanserat en helt plastfri lösning, som består av kartong i såväl bottentråget som i det ”öppna” förslutningslocket.

”Vi har arbetat länge för att uppnå målet med en helt plastfri avocadoförpackning. Det är viktigt för oss att nya förpackningslösningar ger minst samma hållbarhet och skydd åt produkterna som tidigare”, säger Åse Øygarden, förpackningschef i BAMA-koncernen.

Den nya plastfria förpackningen är utvecklad och patenterad av BAMA Packaging AS, som ingår i BAMA-gruppen. Kartongen i förpackningarna är tillverkad av förnybar fiber från nordiska skogar och är 100 procent återvinningsbar.

”Tester visar att den nya förpackningen ökar avokadornas hållbarhet och därmed minskar matsvinnet”, säger Åse Øygarden.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432