Ny forskning: Plastätande enzym förvandlar gamla pet-förpackningar till ny råvara

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
En forskargrupp i Texas hoppas revolutionera pet-återvinningen med ny metod. Foto: Pixabay

Ett forskarlag i Texas har utvecklat en ny metod för att omvandla gamla pet-förpackningar till ny pet-råvara – på bara 48 timmar.

Den nya metoden, som en grupp forskare vid University of Texas i Austin uppfunnit, går ut på att man låter speciella enzymer äta upp plasten. Och bara efter två dygn ska gammalt PET-material ha omvandlats ny pet-råplast – redo att bli nya förpackningar. Det framgår i ett pressmeddelande.

Lång tid att bryta ner

De viktigaste problemen med plastförpackningar och plastfibrer i textilier är att de oftast är baserade på fossil olja, att de inte återvinns och att det sedan tar hundratals år att bryta ner. Alternativt kan plasten kasseras snabbt genom att bränna den, vilket leder till att stora mängder koldioxid släpps ut. Situationen har skapat enorma berg av förorenad plast i alla möjliga deponier och stora öar med gammal plast som flyter omkring i världshaven.

Artificiell intelligens i metoden

Med den nya innovationen hoppas nu forskarna i Texas att miljarder ton plastavfall ska kunna återvinnas i industriell skala.

Metoden använder artificiell intelligens för att hitta de enzymer som kan bryta ned plast snabbt i rumstemperatur, så processen är inte bara snabb utan också billig samt förbättrar miljön och minskar fossila bränslen.

Nyheten publicerades först i den ansedda brittiska vetenskapliga veckotidskriften Nature.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x