Ny forskning: Plastätande enzym förvandlar gamla pet-förpackningar till ny råvara

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
En forskargrupp i Texas hoppas revolutionera pet-återvinningen med ny metod. Foto: Pixabay

Ett forskarlag i Texas har utvecklat en ny metod för att omvandla gamla pet-förpackningar till ny pet-råvara – på bara 48 timmar.

Den nya metoden, som en grupp forskare vid University of Texas i Austin uppfunnit, går ut på att man låter speciella enzymer äta upp plasten. Och bara efter två dygn ska gammalt PET-material ha omvandlats ny pet-råplast – redo att bli nya förpackningar. Det framgår i ett pressmeddelande.

Lång tid att bryta ner

De viktigaste problemen med plastförpackningar och plastfibrer i textilier är att de oftast är baserade på fossil olja, att de inte återvinns och att det sedan tar hundratals år att bryta ner. Alternativt kan plasten kasseras snabbt genom att bränna den, vilket leder till att stora mängder koldioxid släpps ut. Situationen har skapat enorma berg av förorenad plast i alla möjliga deponier och stora öar med gammal plast som flyter omkring i världshaven.

Artificiell intelligens i metoden

Med den nya innovationen hoppas nu forskarna i Texas att miljarder ton plastavfall ska kunna återvinnas i industriell skala.

Metoden använder artificiell intelligens för att hitta de enzymer som kan bryta ned plast snabbt i rumstemperatur, så processen är inte bara snabb utan också billig samt förbättrar miljön och minskar fossila bränslen.

Nyheten publicerades först i den ansedda brittiska vetenskapliga veckotidskriften Nature.

Läs vidare

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning