Picadeli ersätter plastlocken med formpressade fiberlock

PUBLICERAD: 23 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Sallads- och takeaway-specialisten Picadeli byter nu ut salladsförpackningarnas lock i engångsplast mot förnybara lock i Stora Ensos formpressade PureFiber-material. (Bild Stora Enso)|David von Laskowski, VD, Picadeli. (Bild Picadeli)|Sohrab Kazemahvazi, Formed Fiber, Stora Enso (Bild Stora Enso)

Svenska sallads- och takeaway-specialisten Picadeli lanserar förnybara lock i formpressad fiber som ersätter salladsförpackningarnas lock i engångsplast.

Locken tillverkas av Stora Ensos formpressade fibermaterial PureFiber™ och är helt fria från plast. De är dessutom återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Innovationen kommer att bidra till att Picadeli kan minska sitt plastavfall med cirka 120 ton per år. De nya locken i formpressad fiber kommer att finnas tillgängliga i Picadelis salladsbarer från mars 2022.

David von Laskowski, VD, Picadeli. (Bild Picadeli)

”Livsmedel och hållbarhet har diskuterats mycket under de senaste åren, men att göra val som är hälsosamma och samtidigt ger ett lågt klimatavtryck är inte alltid det lättaste. Genom att lansera lock av formpressad fiber kommer vi att minska vårt koldioxidavtryck ytterligare, vilket är ett led i vår affärsstrategi för hållbarhet”, säger David von Laskowski, VD för Picadeli.

Stora Ensos skriver att koldioxidavtrycket för locket i PureFiber™ är upp till 75 procent lägre jämfört med alternativa material som plast eller bagass (fibrös massa från krossade sockerrör). PureFiber™-produkter tillverkas av träbaserad formpressad fiber och de innehåller ingen plast, PFAS eller andra evighetskemikalier. Lock i PureFibe är enkla att använda och tätslutande.

Sohrab Kazemahvazi, Formed Fiber, Stora Enso (Bild Stora Enso)

”Vår strategi är att växa med hjälp av hållbara, skalbara och innovativa förpackningslösningar. Genom att stötta starka föregångare som Picadeli kan vi möta kunders växande efterfrågan på cirkulära och plastfria lösningar. Lock till salladsförpackningar är ett bra exempel på engångsplast, som när det ersätts med ett hållbart alternativ kan göra stor skillnad för klimatavtrycket”, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP för Formed Fiber på Stora Enso.

Stora Ensos PureFiber™ har en mängd olika användningsområden, bland annat i engångsförpackningar som plastfria muggar, skålar, tallrikar och lock. PureFiber™ kan även ersätta plastförpackningar inom andra industrier, såsom jordbruk, elektronik och kosmetika.

Formpressad fiber är en av Stora Ensos tillväxtverksamheter, och företaget presenterade nyligen att man kommer att utöka produktionskapaciteten (Läs HÄR!).

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}