Picadeli ersätter plastlocken med formpressade fiberlock

PUBLICERAD: 23 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Sallads- och takeaway-specialisten Picadeli byter nu ut salladsförpackningarnas lock i engångsplast mot förnybara lock i Stora Ensos formpressade PureFiber-material. (Bild Stora Enso)|David von Laskowski, VD, Picadeli. (Bild Picadeli)|Sohrab Kazemahvazi, Formed Fiber, Stora Enso (Bild Stora Enso)

Svenska sallads- och takeaway-specialisten Picadeli lanserar förnybara lock i formpressad fiber som ersätter salladsförpackningarnas lock i engångsplast.

Locken tillverkas av Stora Ensos formpressade fibermaterial PureFiber™ och är helt fria från plast. De är dessutom återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Innovationen kommer att bidra till att Picadeli kan minska sitt plastavfall med cirka 120 ton per år. De nya locken i formpressad fiber kommer att finnas tillgängliga i Picadelis salladsbarer från mars 2022.

David von Laskowski, VD, Picadeli. (Bild Picadeli)

”Livsmedel och hållbarhet har diskuterats mycket under de senaste åren, men att göra val som är hälsosamma och samtidigt ger ett lågt klimatavtryck är inte alltid det lättaste. Genom att lansera lock av formpressad fiber kommer vi att minska vårt koldioxidavtryck ytterligare, vilket är ett led i vår affärsstrategi för hållbarhet”, säger David von Laskowski, VD för Picadeli.

Stora Ensos skriver att koldioxidavtrycket för locket i PureFiber™ är upp till 75 procent lägre jämfört med alternativa material som plast eller bagass (fibrös massa från krossade sockerrör). PureFiber™-produkter tillverkas av träbaserad formpressad fiber och de innehåller ingen plast, PFAS eller andra evighetskemikalier. Lock i PureFibe är enkla att använda och tätslutande.

Sohrab Kazemahvazi, Formed Fiber, Stora Enso (Bild Stora Enso)

”Vår strategi är att växa med hjälp av hållbara, skalbara och innovativa förpackningslösningar. Genom att stötta starka föregångare som Picadeli kan vi möta kunders växande efterfrågan på cirkulära och plastfria lösningar. Lock till salladsförpackningar är ett bra exempel på engångsplast, som när det ersätts med ett hållbart alternativ kan göra stor skillnad för klimatavtrycket”, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP för Formed Fiber på Stora Enso.

Stora Ensos PureFiber™ har en mängd olika användningsområden, bland annat i engångsförpackningar som plastfria muggar, skålar, tallrikar och lock. PureFiber™ kan även ersätta plastförpackningar inom andra industrier, såsom jordbruk, elektronik och kosmetika.

Formpressad fiber är en av Stora Ensos tillväxtverksamheter, och företaget presenterade nyligen att man kommer att utöka produktionskapaciteten (Läs HÄR!).

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front