Papper och återvunnen PET i Norrgotts nya förpackningar

PUBLICERAD: 28 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

De nya byttorna för smörprodukten Norrgott består nu av återvunnen PET och ett avskiljbart pappersomslag. (Bild Norrmejerier)|Anna-Karin Karlsson är hållbarhetsdirektör på Norrmejerier. (Bild Norrmejerier)

Norrländska mejeriföretaget Norrmejerier, med huvudsäte i Umeå, byter till papper och återvunnen PET i sina nya förpackningar för den bredbara smörprodukten Norrgott. Bytet är en del av Norrmejeriers hållbarhetsarbete för att nå målet 100 procent materialåtervinningsbara förpackningar år 2025.

”Den nya Norrgott-förpackningen blir inte bara mer klimatsmart utan också betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten, vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper”, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

Anna-Karin Karlsson är hållbarhetsdirektör på Norrmejerier. (Bild Norrmejerier)

Förpackningsbytet gäller alla Norrgott-artiklar: Norrgott normalsaltat, extrasaltat samt Norrgott mellan, såväl 300 som 600 gram.

Plasten i den nya förpackningen är återvunnen PET, så kallad retur-PET eller rPET, och papperet, som omsluter byttan, är FSC-certifierat (Forest Stewardship Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk. Genom en speciell perforering i pappret kan detta lätt separeras från plasten, vilket förenklar källsortering och materialåtervinning.

”Genom att använda rPET tas den plast. som redan finns, tillvara och återanvänds i nya förpackningar, vilket sparar energi och minskar påverkan på miljön. Att tillverka ny plast kräver mycket naturresurser, bland annat fossil olja, och det är något som vi vill komma bort ifrån. Vårt mål är att inte ha någon fossil nyproducerad plast i våra förpackningar alls år 2030”, säger Anna-Karin Karlsson.

Norrgott, som tillverkas vid Umeå mejeri från norrländsk mjölk, är en bredbar smörprodukt med tillsats av rapsolja, vatten och salt. Varje år tillverkas cirka fyra miljoner förpackningar Norrgott, som sedan säljs lokalt i norra delen av Sverige.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x