Packning i modifierad atmosfär

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Strandmöllen

Food Chain Nordic

Strandmöllen har producerat och sålt gas i snart 100 år. Främst har företaget verkat i Danmark men under det senaste decenniet har den svenska marknaden växt sig allt större. Sommaren 2014 stod en komplett luftgasfabrik klar vid E4-an i Ljungby.

Fabriken täcker en yta på 10.000 m2 och består utöver fyllningsstationen av en separationsanläggning och fyra stora tankar på en samlad kapacitet på en miljon liter. Den kapaciteten gör det möjligt att förse kunder över hela Sverige med gas.

På Food Chain Nordic vill företaget slå ett slag för modifierad atmosfär, MAP som innebär att luften i förpackningen är utbytt mot en för produkten mer fördelaktig gassammansättning. De ekonomiska fördelarna är uppenbara då metoden både förbättrar hållbarheten och minskar spillet. För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att ha en väl fungerande kedja som omfattar produkt, hygien, förpackningsutrustning, emballage, gasblandningar och kylkedja.

De flesta typer av livsmedel vinner på att packas i en skyddande atmosfär, t ex kött, fisk, mejeriprodukter, frukt och grönsaker, bagerivaror, bake-off, sallader och färdigrätter. Många av de nedbrytningsprocesser som drabbar livsmedel kan minimeras eller helt undvikas genom att använda kontrollerad atmosfär. Strandmöllen har utvecklat ett koncept som man kallar Food Line och som är inriktat på kundspecifika lösningar.

Men Strandmöllen erbjuder även frysning och kylning med kväve som ger mycket snabb nedfrysning och de iskristaller som bildas blir i mikroskopisk storlek. Produkten behåller sitt ursprungliga utseende, sin smak, näringsvärde och konsistens, vilket också ger slutprodukten en enhetlig och mycket hög kvalitet.

E:34

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx