Packning i modifierad atmosfär

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Strandmöllen

Food Chain Nordic

Strandmöllen har producerat och sålt gas i snart 100 år. Främst har företaget verkat i Danmark men under det senaste decenniet har den svenska marknaden växt sig allt större. Sommaren 2014 stod en komplett luftgasfabrik klar vid E4-an i Ljungby.

Fabriken täcker en yta på 10.000 m2 och består utöver fyllningsstationen av en separationsanläggning och fyra stora tankar på en samlad kapacitet på en miljon liter. Den kapaciteten gör det möjligt att förse kunder över hela Sverige med gas.

På Food Chain Nordic vill företaget slå ett slag för modifierad atmosfär, MAP som innebär att luften i förpackningen är utbytt mot en för produkten mer fördelaktig gassammansättning. De ekonomiska fördelarna är uppenbara då metoden både förbättrar hållbarheten och minskar spillet. För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att ha en väl fungerande kedja som omfattar produkt, hygien, förpackningsutrustning, emballage, gasblandningar och kylkedja.

De flesta typer av livsmedel vinner på att packas i en skyddande atmosfär, t ex kött, fisk, mejeriprodukter, frukt och grönsaker, bagerivaror, bake-off, sallader och färdigrätter. Många av de nedbrytningsprocesser som drabbar livsmedel kan minimeras eller helt undvikas genom att använda kontrollerad atmosfär. Strandmöllen har utvecklat ett koncept som man kallar Food Line och som är inriktat på kundspecifika lösningar.

Men Strandmöllen erbjuder även frysning och kylning med kväve som ger mycket snabb nedfrysning och de iskristaller som bildas blir i mikroskopisk storlek. Produkten behåller sitt ursprungliga utseende, sin smak, näringsvärde och konsistens, vilket också ger slutprodukten en enhetlig och mycket hög kvalitet.

E:34

Läs vidare

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Scanpack firar 60 år med extra allt

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.
Monika Ölund och Anna Lena Friberg, Scanpackx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx