Öppnar Nordeuropas modernaste luftgasfabrik

PUBLICERAD: 2 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Strandmöllen - low

Nu öppnar Strandmöllen sin första kompletta luftgasfabrik i Sverige, Ljungby. Investeringen uppgår till 150 miljoner och det skandinaviska gasföretaget är nu redo att konkurrera med internationella gasproducenter.

När Strandmöllens grundare Christian Nielsen, för nästan 100 år sedan registrerade ”Strandmöllen” hos Patent- och Registreringsverket var det ett historiskt steg för industrigasernas begynnelse. Sedan dess har det hänt mycket på Strandmöllen – både i Danmark och Sverige.

Den nya luftgasfabriken täcker en yta på 10 000 m2 och består, utöver separationsanläggningen, av fyra stora tankar – med en samlad tankkapacitet på 1 miljon liter. Den stora produktions- och tankkapaciteten gör att Strandmöllen kan förse hela Södra och Mellansverige med gas.

– Fabriken är ett resultat av Strandmöllens vilja att ständigt utvecklas, i kombination med vår unika
djupgående kunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vår solida bakgrund har bland annat resulterat i att vi har finansierat byggnationen med eget kapital, vilket visar på långsiktighet och stabilitet, berättar Strandmöllens VD Anders Granlund.

I luftgasfabriken, med sitt 33 meter höga kyltorn, produceras syrgas, kvävgas och argon och är ett bra komplement till fyllningsstationen som stod klar redan våren 2011. Användningsområdena
är många, produkterna används till exempel i livsmedelsindustrin, vårdsektorn, verkstadsindustrin och i laboratoriemiljöer.

– Vi har nu Nordeuropas modernaste och energieffektivaste fabrik och är mycket stolta över att kunna förse våra kunder med gas av allra högsta kvalité. Fabriken har en stor produktionskapacitet som ger oss en enorm styrka i vår leveranssäkerhet, vilket bådar gott inför framtiden, menar Strandmöllens VD Anders Granlund.

Nu är Strandmöllen redo att leverera gas även de kommande 100 åren.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}