Öppnar Nordeuropas modernaste luftgasfabrik

PUBLICERAD: 2 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Strandmöllen - low

Nu öppnar Strandmöllen sin första kompletta luftgasfabrik i Sverige, Ljungby. Investeringen uppgår till 150 miljoner och det skandinaviska gasföretaget är nu redo att konkurrera med internationella gasproducenter.

När Strandmöllens grundare Christian Nielsen, för nästan 100 år sedan registrerade ”Strandmöllen” hos Patent- och Registreringsverket var det ett historiskt steg för industrigasernas begynnelse. Sedan dess har det hänt mycket på Strandmöllen – både i Danmark och Sverige.

Den nya luftgasfabriken täcker en yta på 10 000 m2 och består, utöver separationsanläggningen, av fyra stora tankar – med en samlad tankkapacitet på 1 miljon liter. Den stora produktions- och tankkapaciteten gör att Strandmöllen kan förse hela Södra och Mellansverige med gas.

– Fabriken är ett resultat av Strandmöllens vilja att ständigt utvecklas, i kombination med vår unika
djupgående kunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vår solida bakgrund har bland annat resulterat i att vi har finansierat byggnationen med eget kapital, vilket visar på långsiktighet och stabilitet, berättar Strandmöllens VD Anders Granlund.

I luftgasfabriken, med sitt 33 meter höga kyltorn, produceras syrgas, kvävgas och argon och är ett bra komplement till fyllningsstationen som stod klar redan våren 2011. Användningsområdena
är många, produkterna används till exempel i livsmedelsindustrin, vårdsektorn, verkstadsindustrin och i laboratoriemiljöer.

– Vi har nu Nordeuropas modernaste och energieffektivaste fabrik och är mycket stolta över att kunna förse våra kunder med gas av allra högsta kvalité. Fabriken har en stor produktionskapacitet som ger oss en enorm styrka i vår leveranssäkerhet, vilket bådar gott inför framtiden, menar Strandmöllens VD Anders Granlund.

Nu är Strandmöllen redo att leverera gas även de kommande 100 åren.

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx