Ny EU-kommissionär föreslår förbud mot plastförpackningar!

PUBLICERAD: 17 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Ett viktigt steg skulle till exempel vara att helt förbjuda plastförpackningar”, säger Virginijus Sinkevicius i en intervju med tyska Die Welt. (Bild EU)|Martin Engelmann, VD för tyska IK Industrievereinigung Kunststoffverpackunge, är starkt kritiks till Virginijus Sinkevicius uttalande. (Bild IK)

Den nya EU-kommissionären för miljö, Virginijus Sinkevicius, framför i en intervju i tyska Die Welt den uppseendeväckande tanken att införa ett totalförbud mot plastförpackningar i Europa!

Som en uppföljning på EU:s tidigare beslutade förbud mot olika engångsartiklar och –förpackningar i plast, framför den nya miljökommissionären i intervjun att det skulle vara lämpligt att införa ytterligare förbud,.

”Vi vill definitivt utöka reglerna för engångsplast och undersöker för närvarande i vilken riktning det skulle vara möjligt. Ett viktigt steg skulle till exempel vara att helt förbjuda plastförpackningar”, säger Virginijus Sinkevicius.

EU-kommissionärens uttalande har väckt både förstämning och frustration inom plast- och plastförpackningsindustrin.

Martin Engelmann, VD för tyska IK Industrievereinigung Kunststoffverpackunge, är starkt kritiks till Virginijus Sinkevicius uttalande. (Bild IK)

Tyska IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen, som är en tung europeisk aktör inom plastförpackningar, säger till exempel att kommissionärens idéer är kontraproduktiva och farliga, eftersom de ifrågasätter framtiden för plastförpackningar i en cirkulär ekonomi.

”Kommissionären borde fråga sig själv hur hans uttalande kommer att mottas av de, som ska besluta om investeringar i återvinningsbara förpackningar eller återvinningsanläggningar. Risken är stor att dessa akut nödvändiga investeringar nu inte kommer att göras”, säger IK:s VD Martin Engelmann i en kommentar.

Packnews kommer förstås att följa upp den här uppseendeväckande nyheten och återkomma med mer information.
————————————-
Virginijus Sinkevicius tillträdde sin post som kommissionär i EU den 1 december 2019. Han är 29 år gammal och därmed en av de yngsta EU-kommissionärerna. Förutom miljöfrågor är han också kommissionär inom hav och fiske. Virginijus Sinkevicius har tidigare varit ekonomiminister i sitt hemland Litauen.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance