Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

PUBLICERAD: 30 mars 2021
UPPDATERAD: 24 januari

[metaslider id=”37700″]

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Förpackningsjätten Tetra Pak fortsätter sin resa med hållbarhetsåtgärder. Nya förpackningslösningar lanseras där förslutningsbara korkar är fastsatta på förpackningen och därmed hänger med ända till återvinningen. Sammantaget berör detta cirka 40 olika förpackningar och de nya förslutningarna finns även i växtbaserad bioplast. Den första produkten som släppts på marknaden är HeliCap 26 Pro closure, som har ett nytt skruv- och öppningskoncept med ett självlåsande gångjärn. Enligt företaget bidrar det till minskad plastnedskräpning, ökad återvinning och ger fördelar för såväl livsmedels- och dryckestillverkare som konsumenter.

Investerar för hållbara förpackningar

Tetra Paks Lars Holmquist, vice vd för affärsområdet Packaging solutions & commercial operations, säger i ett pressmeddelande att de fokuserar på återvinning genom design och förbinder sig att investera cirka 100 miljoner euro per år under de närmaste 5–10 åren för att utveckla hållbara förpackningslösningar.

– Detta inkluderar alternativ som ska ersätta fossilbaserad plast och undvika nedskräpning, samt att maximera användningen av förnybara och ansvarsfullt framställda material i våra förpackningar. Att tillgodose människors behov av att kunna återvinna är en viktig komponent, inte bara för att bli mer hållbara utan också för att göra livsmedel mer lättillgängliga och säkrare för alla konsumenter.

Tetra Paks Lars Holmquist. Foto: Pressbild

Holmquist säger att de fastsatta korkarna innebär ”betydande förändringar”:

– Bara i Europa betyder det att över 1 000 av våra förpackningslinjer kan komma att förändras, vilket innebär att över 20 miljarder förpackningar ska göras om. Allt detta ska ske på tre år, samtidigt som vi vill minimera påverkan på våra kunders verksamhet, optimera konsumentupplevelsen, bidra till minskad nedskräpning och skapa förpackningar med ett ökat innehåll av växtbaserat och återvunnet material.

Företaget svarar också på förbudet av engångsplastprodukter som träder i kraft i sommar genom att lansera ett utbud av papperssugrör.

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Digital implementering gav Stora Enso ökad produktionskapacitet

Stora Enso Packaging har sett en produktionskapacitetsökning på 4,4 procent och en produktionseffektivitetsökning på 3,3 procent efter implementeringen av Bobst Connect.
BOBST_Connect dashboard_used_by_Stora_Enso_Packagingx

Fyra vinnare i norska Plastløftepriset

Lerum, Arla, Trioworld Lundin och Den Stolte Hane vann Grønt Punkt Norges Plastløfte-priser för sina innovativa och hållbara förpackningar.
plastloftet-vinnerex

Nya Ready2Cook aluminiumbehållare i "One Size Fits All"-koncept från Plus Pack

Danska Plus Pack lanserar tre nya Ready2Cook aluminiumtråg som ger flexibilitet, effektivitet och återvinningsbarhet i livsmedelsförpackningar.
R2C one size fits all 1920x1080