Ny YH-kurs ger LCA-utbildning på distans inom förpackningar

PUBLICERAD: 3 juni 2024
UPPDATERAD: 3 juni

I slutet av augusti förra året startade en ny YH-utbildning med inriktning på förpackningsindustrins värdekedja på Haganässkolan i Älmhult. Nu har utbildningsledaren Finn Toompuu fått beviljat en kort distansutbildning på temat Livscykelanalys (LCA) för förpackningsindustrin. Vi ställde några frågor till Finn om den här utbildningen.

– Den här utbildningen är ett utmärkt tillfälle för den som vill specialisera sig inom hållbarhet och miljöförbättringar. Förpackningsindustrin växer snabbt och behovet av expertis inom LCA blir allt större. Genom denna utbildning kommer deltagarna att bli värdefulla resurser som kan hjälpa företag att möta framtidens miljöutmaningar, säger han.

Vad gör den här utbildningen unik?

– Utbildningen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska projekt och fallstudier. Våra deltagare får möjlighet att tillämpa LCA-metoder i verkliga scenarier och samarbeta med ledande företag inom industrin, som IKEA och Emballator Lagan Plast. Genom gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten får de unika insikter och kontakter som verkligen kan stärka deras framtida karriärer.

Vilka kunskaper och färdigheter kan deltagarna förvänta sig att få?

– De kommer att få avancerade kunskaper inom hållbarhet, cirkulär ekonomi och energiminskning. Utbildningen täcker allt från grunderna i LCA, definitioner och centrala begrepp, till förpackningens livscykel, från produktion till avfallshantering. Deltagarna kommer också att lära sig att analysera miljöpåverkan av olika förpackningsmaterial och utveckla strategier för hållbart materialval och design. Dessutom kommer de få insikt i globala och lokala regler för förpackningsindustrin och hur de kan använda LCA för att uppfylla dessa krav.

Hur är utbildningen strukturerad?

– Den ges på distans via en läroplattform, vilket gör det enkelt för deltagarna att kombinera studier med arbete. Vi erbjuder inspelade föreläsningar och digitalt studiematerial så att de kan studera när det passar dem bäst.

Vad krävs för att vara behörig till utbildningen?

– För att vara behörig behöver man ha minst ett års arbetslivserfarenhet inom förpackningsbranschen. Det kan vara inom design, tillverkning, distribution eller återvinning av förpackningar. Denna erfarenhet är viktig för att man ska kunna dra full nytta av och bidra till utbildningen.

Och hur kan den som är intresserad ansöka till utbildningen?

– Man kan besöka vår hemsida Älmhults kommun, Haganässkolan för mer information och för att ansöka. Anmälan är öppen och platserna är begränsade, så jag rekommenderar att ansöka så snart som möjligt. För frågor kan man kontakta mig via e-post på finn.toompuu@almhult.se. Jag svarar gärna på alla frågor och hjälper till med ansökningsprocessen.

Har du något råd till potentiella sökande?

– Ja, ta chansen att fördjupa dina kunskaper, utöka ditt nätverk och bli en eftertraktad expert inom LCA. Gör en positiv inverkan på både miljön och din karriär genom att ansöka till vår YH-utbildning i LCA för förpackningsindustrin. Det är en investering i allas framtid!

Utbildningen sker med fyra timmar per vecka i sexton veckor.

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a