Ny YH-kurs ger LCA-utbildning på distans inom förpackningar

PUBLICERAD: 3 juni 2024
UPPDATERAD: 3 juni

I slutet av augusti förra året startade en ny YH-utbildning med inriktning på förpackningsindustrins värdekedja på Haganässkolan i Älmhult. Nu har utbildningsledaren Finn Toompuu fått beviljat en kort distansutbildning på temat Livscykelanalys (LCA) för förpackningsindustrin. Vi ställde några frågor till Finn om den här utbildningen.

– Den här utbildningen är ett utmärkt tillfälle för den som vill specialisera sig inom hållbarhet och miljöförbättringar. Förpackningsindustrin växer snabbt och behovet av expertis inom LCA blir allt större. Genom denna utbildning kommer deltagarna att bli värdefulla resurser som kan hjälpa företag att möta framtidens miljöutmaningar, säger han.

Vad gör den här utbildningen unik?

– Utbildningen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska projekt och fallstudier. Våra deltagare får möjlighet att tillämpa LCA-metoder i verkliga scenarier och samarbeta med ledande företag inom industrin, som IKEA och Emballator Lagan Plast. Genom gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten får de unika insikter och kontakter som verkligen kan stärka deras framtida karriärer.

Vilka kunskaper och färdigheter kan deltagarna förvänta sig att få?

– De kommer att få avancerade kunskaper inom hållbarhet, cirkulär ekonomi och energiminskning. Utbildningen täcker allt från grunderna i LCA, definitioner och centrala begrepp, till förpackningens livscykel, från produktion till avfallshantering. Deltagarna kommer också att lära sig att analysera miljöpåverkan av olika förpackningsmaterial och utveckla strategier för hållbart materialval och design. Dessutom kommer de få insikt i globala och lokala regler för förpackningsindustrin och hur de kan använda LCA för att uppfylla dessa krav.

Hur är utbildningen strukturerad?

– Den ges på distans via en läroplattform, vilket gör det enkelt för deltagarna att kombinera studier med arbete. Vi erbjuder inspelade föreläsningar och digitalt studiematerial så att de kan studera när det passar dem bäst.

Vad krävs för att vara behörig till utbildningen?

– För att vara behörig behöver man ha minst ett års arbetslivserfarenhet inom förpackningsbranschen. Det kan vara inom design, tillverkning, distribution eller återvinning av förpackningar. Denna erfarenhet är viktig för att man ska kunna dra full nytta av och bidra till utbildningen.

Och hur kan den som är intresserad ansöka till utbildningen?

– Man kan besöka vår hemsida Älmhults kommun, Haganässkolan för mer information och för att ansöka. Anmälan är öppen och platserna är begränsade, så jag rekommenderar att ansöka så snart som möjligt. För frågor kan man kontakta mig via e-post på finn.toompuu@almhult.se. Jag svarar gärna på alla frågor och hjälper till med ansökningsprocessen.

Har du något råd till potentiella sökande?

– Ja, ta chansen att fördjupa dina kunskaper, utöka ditt nätverk och bli en eftertraktad expert inom LCA. Gör en positiv inverkan på både miljön och din karriär genom att ansöka till vår YH-utbildning i LCA för förpackningsindustrin. Det är en investering i allas framtid!

Utbildningen sker med fyra timmar per vecka i sexton veckor.

Läs vidare

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker

Positivt med överenskommelse om avskogningsförordningen enligt Skogsindustrierna

Den så kallade avskogningsförordningen (EUDR) som EU ville få på plats redan vid årsskiftet, har nu skjutits på framtiden. Den har varit, och är, omdebatterad och från skogsindustrin har det framförts att tiden är för knapp för en implementering. Skogsindustrierna välkomnar att Europaparlamentet och medlemsländerna nu enats om att skjuta fram det.
Skogs

Generellt sett ganska dystert på marknaden enligt Grafiska Företagen

Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, var en av talarna när Svenska Kartongföreningen hade sitt årsmöte på Grand Hotel i Lund nyligen. Hon gav en bild av hur medlemsföretagen ser på konjunkturläget och om man har en positiv eller negativ syn på framtiden.
Evax

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker