Ny teknik för etikettering av torrformade fiberförpackningar

PUBLICERAD: 18 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

MFL-teknologin är en ny och patenterad metod att applicera limlösa etiketter på förpackningar tillverkade med svenska PulPacs uppmärksammade teknik för tillverkning av torrformade fiberförpackningar. (Bild Pagès Group)|Den innovatia etiketteringstekniken FML kan användas på olika typer av torrformade fiberprodukter som tråg, bägare, lock, etc. (Bild Pagès Group)|Med FML-tekniken kan man ge fiberförpackningarna en högkvalitativ grafisk utsmyckning. (Bild Hébert Group)|Sanna Fager är COO på svenska PulPac, ett av de fyra företag, som deltagit i utvecklingen av den nya etiketteringsteknologin. (Bild PulPac)

Svenska PulPac ingår i en grupp på fyra företag som utvecklat en teknik för applicering av limlösa etiketter på torrformade fiberförpackningar.

Den nu patenterade tekniken kallas MFL (Molded Fiber Labeling) och har utvecklats under en period av två år. Den betecknas som en slags IML-teknik (In Mould Labelling) för fibertråg och andra formgjutna fiberförpackningar.

Förutom svenska PulPac ingår franska förpackningsproducenten Hébert Group, belgiska etikettleverantören MCC Verstraete och franska maskintillverkaren Pagès Group i den företagsgrupp, som ligger bakom den innovativa etiketteringsmetoden. Tekniken väntas få stort genomslag i och med den växande populariteten för formpressade fiberförpackningar som tråg, bägare, lock, etc.

Den innovatia etiketteringstekniken FML kan användas på olika typer av torrformade fiberprodukter som tråg, bägare, lock, etc. (Bild Pagès Group)

Som vi tidigare berättat är Hébert Group det första företag som blivit licenstagare och producent av PulPacs uppmärksammade Dry Molded Fiber-teknologi. I sin anläggning i Orgelet i östra Frankrike har Hébert Group installerat produktionsplattformen ”PulPac Modula” – utvecklad av PulPac och dess partners – för att tillverka torrfibergjutna förpackningsprodukter till sina FMCG-kunder. (Läs HÄR)

Hébert Group var en tidig användare av IML-teknik för applicering av högkvalitativa grafiska etiketter på plastförpackningar och tillsammans med PulPac, MCC Verstraete och Pagès Group har man arbetat under ett par års tid med att utveckla den nu presenterade MFL-tekniken för att på ett IML-liknande sätt applicera etiketter på torrfiberformade förpackningar.

Ett speciellt problem under utvecklingsarbetet var att man inte kunde använda limförsedda etiketter, eftersom limmet negativt påverkar återvinning och kompostering av fiberprodukterna. Men belgiska etikettspecialisten MCC Verstraete lyckades utveckla limfria etiketter, som man kallar ”pressure labels” och som på ett säkert och dekorativt sätt kan appliceras på fiberprodukterna.

Med FML-tekniken kan man ge fiberförpackningarna en högkvalitativ grafisk utsmyckning. (Bild Hébert Group)

Själva appliceringsutrustningen utvecklades av Pagès Group, som sedan tidigare är kända för att leverera effektiva robotbaserade höghastighetsapplikatorer för etikettering av plastbehållare med IML-teknik.

Hur den egentligen appliceringen går till och hur man får de limfria etiketterna att integreras med produkternas fiberytor är än så länge en hemlighet som MCC Verstraete och Pagès Group håller hårt på för att skydda det nya patentet!

Parterna skriver dock i ett pressmeddelande att MFL-etiketten smälts samman in-line med produkten i formningsprocessen. De limfria MFL-etiketterna är fiberbaserade och helt återvinningsbara, vilket gör att den slutliga MFL-förpackningen helt kan återvinnas som pappersförpackning och att den dessutom är biologiskt nedbrytbar. MFL-etiketterna ger hög utskriftskvalitet och kan förses med högkvalitativ grafisk utformning.

Så här säger representanter för de fyra företagen bakom MFL-tekniken:

”Vi tror starkt på PulPacs Dry Moulded Fiber som den framtida lösningen för fiberbaserade förpackningar. Efter att ha arbetat med IML i mer än 35 år har vi kontinuerligt förbättrat tekniken. Att kombinera det med Dry Moulded Fiber var givet. Resultaten vi har uppnått tillsammans i labbet är mycket lovande och våra respektive team ser fram emot att få ut denna ´game changer´ på marknaden”, säger Julien Hébert, teknisk och försäljningsdirektör, Hébert Group.

”Genom att anpassa vårt kunnande inom IML-produkter och -tjänster till torrformad fiber kan vi erbjuda en högkvalitativ och hållbar dekorationsmetod för torra fiberformade förpackningar, i enlighet med vår hållbarhetsstrategi att den slutliga förpackningen ska vara återvinningsbar, återanvändbar eller komposterbar”, kommenterar Nico Van de Walle, produkt- och cirkulär ekonomichef på MCC Verstraete.

Sanna Fager är COO på svenska PulPac, ett av de fyra företag, som deltagit i utvecklingen av den nya etiketteringsteknologin. (Bild PulPac)

”Som ledande inom automationslösningar är vi stolta över att bidra med vår långa erfarenhet av IML för plastindustrin och kunna använda den till denna lösning för torrformade fiberförpackningar”, säger Romain Hervé, affärsutvecklingsdirektör på Pagès Group.

”Förpackningar har aldrig varit viktigare för ett varumärke än nu. Hållbarhet är ett måste, och genom att kombinera MFL-etikettering med vår Dry Molded Fiber-teknologi utnyttjar varumärkesägare möjligheterna att få kontakt med konsumenterna och kommunicera varumärket och sina värderingar – vilket gör Dry Molded Fiber-produkterna ännu mer konkurrenskraftiga”, säger Sanna Fager, Chief Commercial Officer, PulPac.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx