Att välja portionsförpackat och mindre förpackningar är mer klimatsmart, visar en ny studie från Karlstad Universitet där det också framgår att matsvinnet har större påverkan på klimatet.
Forskare på CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, har undersökt hur svenska hushålls matsvinn ser ut. Målet med undersökningen var att få svar på varför konsumenterna slänger olika typer av livsmedel och vilken roll förpackningen har för det uppkomna matsvinnet. I studien framgår att konsumenters osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel är en stor bidragande faktor till att mat slängs.
Forskarna har kartlagt matsvinn ända ner på produktnivå.
– Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien som genomförts av forskare vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE.
– Att uppmuntra till mer portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre, exempelvis i mindre portioner, och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används.
Studien gjordes i Karlstad och Stockholm där sammanlagt 37 hushåll fick mäta sitt matavfall och föra dagbok samt delta i intervjuer under en veckas tid.