Tryck på glas med nya screentrycksfärger

PUBLICERAD: 5 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu
Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu

Ultra Glass LEDGL. Så heter Marabus nya uv-led härdningsbara screentrycksfärg som är speciellt framtagen för tryck på glas.  

Behovet av glasdekoration inom glasindustrin är stort och allt högre krav ställs på produkternas design och ytfinish, skriver färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu i ett pressmeddelande.

Tillsammans med glastillverkare har de därför arbetat fram en ny serie härdningsbara screentrycksfärger, speciellt för tryck på glas. Ultra Glass LEDGL som färgen heter, har enligt Marabu en omedelbar vidhäftning, bra täckförmåga, glas och reaktivitet. Färgerna inkluderar både högglänsande kulörer och täckande kulörer som kan användas på tryck på mörka material.

Tryck i 360 grader

Tryckfärgen har enligt Marabu en speciell led-kompatibel sammansättning som gör att trycket fäster direkt och klarar att stå emot repor. Härdningen möjliggör också tryck av motiv i 360 grader runt till exempel en glasflaska eller glasburk, då det främjar mellanhärdning (även kallat pinning).

Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu
Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu
Flera användningsområden

Applikationer som Ultra Glass LEDGL lämpar sig för är tryck på glasförpackningar så som dryckesflaskor, tryck på planglas för interiör, dekoration av produkter inom kosmetikaindustrin, glasprodukter för läkemedelsindustrin, på glaserad keramik, eloxerad aluminium och lackerade ytor. Det går även att trycka på metall och enligt tillverkaren har färgerna en bra resistans mot kemikalier, vatten och nötning.

För att få ett så bra resultat som möjligt måste en tillsätta vidhäftningsförbättrare till färgen och beroende på användningområde kan det vara nödvändigt att förbehandla tryckmaterialet, skriver Marabu i ett pressmeddelande.

Fokus i flera år

Hos Marabu har screenfärger som kan härdas med uv-led varit i fokus under flera år. Deras första serie Ultra Pack LEDC lanserades 2015 och enligt företaget uppskattar många industriföretag fördelarna med uv-led härdade produkter. Exempel på detta är att det inte genererar något ozon, innehåller inget kvicksilver, kräver ingen förvärmning vilket kan minska driftstopp, och består av lysrör med lång livslängd.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x