Sett på Drupa: Flexo Wash nya filmrengörare sparar både miljö och pengar

PUBLICERAD: 29 maj 2024
UPPDATERAD: 31 maj
Daniel Yjord noterar ett stort intresse för den nya filmrengöraren.

I hall 15 på Drupa mötte vi Daniel Yjord i FlexoWash monter. En nyhet hos dem är Film Cleaner som tvättar rent film, till exempel de ofta ganska många meter som går åt vid starten av ett nytt jobb. I dagens miljödebatt är det naturligtvis ett bra argument att kunna visa att man som flexotryckare tar hand om allt material. Dessutom finns det naturligtvis även en ekonomisk uppsida.

– Den här maskinen är helt ny, den vi har med oss här på Drupa är den andra vi producerat, den första står i fabriken i Danmark och testkörs. Vi visar den nu, men den kommer inte att vara på marknaden förrän om cirka ett halvår eller lite längre, säger Daniel Yjord.

– Intresset från marknaden är stort, när vi nyligen höll ett webinar om maskinen hade vi över trehundra intresserade från hela världen som var med och lyssnade.

– Det finns en liknande utrustning från ett annat företag, men fördelen med vår Film Cleaner är att den bara tvättar på den sida där det finns tryckfärg. Vi leder inte ner filmen i något bad utan tvättar med ”cleaning pads”. Maskinen sprayar på tvättvätska och sedan sker rengöringen i olika steg.

Den här rengöringsmetoden med roterande ”cleaning pads” är enligt Daniel Yjord skonsammare än att använda borstar som avlägsnar färgen. Borstar har en tendens att lämna mikrospår i filmen.

– Intresset för den här typen av utrustning ökar i takt med att miljöfrågorna blir allt viktigare. Det kan vara riktigt mycket film som blir följden av igångkörningen av ett jobb, kanske ända upp till ettusen meter, och det vanliga är att det bara kasseras. Nu kan man ta om hand om det, rengöra och sedan trycka filmen igen. Man minskar CO2 genereringen och spar pengar.

Metoden är livsmedelsgodkänd. Rengöringsvätskan gör sitt jobb, skrapas av och därefter sköljer man filmen med vatten och när den kommer ut ur maskinen är filmen torr. Rengöringsvätskan återvinns också och renas vid behov för att sedan återanvändas.

– Vi har gjort beräkningar med kunder som visat att maskinen betalar sig på femton till arton månader, beroende på vilka filmmängder man hanterar.

Enligt Daniel Yjord ligger hastigheten på runt sextio meter per minut. Man har testat att rengöra ett femtontal olika substrat utan problem. Det som krävs vid återanvändning av en rengjord film är att den coronabehandlas.

 

 

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a