Ny läkemedelsförpackning förhindrar pillrande med piller

PUBLICERAD: 17 januari 2024
UPPDATERAD: 17 januari

PillSafe är en ny smart pillerförpackning utvecklad i USA som skyddar medicinering och förhindrar manipulering med hjälp av en unik, förinställd tresiffrig åtkomstkod, som matas in av patienten för att dispensera medicinen.

Förpackningen har ett elektroniskt skydd som kan upptäcka eventuella intrångsförsök, säger utvecklarna. Det skyddar patienten med ett patenterat, innovativt kontrollsystem för pillerdistribution som förbättrar doseringssäkerheten, förhindrar missbruk av receptbelagda läkemedel.

Förpackningen använder ny teknologi och påstås vara en banbrytande, ekonomiskt smart pillerflaska för receptbelagda läkemedel, designad av läkare i USA för att säkerställa säkerhet och efterlevnad av medicinering i kampen mot beroendeframkallande läkemedel. Den är framtagen för att skydda patienten samtidigt som den skyddar medicinen och förhindrar manipulering med hjälp av patentskyddad teknologi som spårar och distribuerar lämplig mängd medicin vid den tidpunkt som läkaren ordinerat.

– PillSafe strävar efter att skydda patienter och tillhandahålla ett säkrare sätt att leverera medicin till sjukvården och läkemedelstillverkningsindustrin, säger Dr John Barr, medgrundare av PillSafe.

– Vi är övertygade om att varje piller som håller sig inom ramarna för vårt system är ett liv potentiellt räddat från drogmissbruk.

Systemet säkrar mediciner vid källan. Apotekaren lägger in pillren i behållaren, snäpper locket på plats och programmerar flaskan för att leverera den nödvändiga dosen enligt det specifika schemat som läkaren bestämt. Varje speciell pillerflaska har en unik, förinställd tresiffrig åtkomstkod som matas in av patienten för att dispensera medicinen vid de tidsintervall som läkaren ställt in. Patienten trycker ner locket och roterar det medurs för att komma åt medicinen. Sedan låses enheten igen och nedräkningstimern startar om för nästa dos.

Den patenterade teknologin inkluderar en elektronisk etikett som kan ge tvåstegsverifiering eller aktiv reklam från tillverkaren till apoteket eller till patienten. Ett elektroniskt nät inuti varje behållare kan upptäcka eventuella intrångsförsök. Behållaren kan programmeras att antingen förstöra medicinen och/eller meddela läkaren eller apoteket för att bekräfta efterlevnaden. Trots all teknik är PillSafe fort en förpackning för engångsbruk.

Läkare och farmaceuter ser den nya förpackningen som en lösning på problem som uppstår när patienter inte tar sina mediciner som ordinerats.

 

Läs vidare

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning

Ett mer hållbart designkoncept från Electrolux

Electrolux Groups in-house designteam har tillsammans med BVD tagit fram en ny förpackningsdesign som ska väcka känslor via en brun kartongförpackning.
Electroluxx

ICA Medis går sin egen väg

För att sticka ut bland hundratals affärer kring Medborgarplatsen anlitade ICA Medis byrån Hummingbirds – som i sin tur använde butikens byggnad som inspiration till skapandet av ett modulärt system.
Samlingsbild_1-kopierax

Mackmyras storsäljare nu i PET-flaska

Mackmyra Svensk Whisky tar ett stort steg mot en mer hållbar framtid genom att låta sin storsäljare Mack by Mackmyra transformeras till en PET-flaska. Det säger man i ett pressmeddelande. 
Mackmyrax

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning