Ny konjunkturrapport: Högre tempo i livsmedelsindustrin

PUBLICERAD: 14 november 2013
UPPDATERAD: 14 november

Lönsamheten för landets livsmedelsföretag fortsatte att stärkas under det tredje
kvartalet, främst beroende på fortsatt stabila råvarupriser. Livsmedelsindustrin är också inne en period av betydande produktivitetsförbättringar, visar Livsmedelsföretagens nya konjunkturenkät bland medlemsföretagen.

I korthet kan tredje kvartalet sammanfattas med att försäljningen av mat och dryck (volym) på hemmamarknaden var svagt positiv medan försäljningen på exportmarknaden utvecklades något starkare. Råvarukostnaderna var mer eller mindre oförändrade jämfört med året innan, vilket står i bjärt kontrast till den prischock som drabbade branschen på inköpssidan för ett par år sedan.

– Det finns lyckligtvis inga höststormar i sikte när det gäller prisutvecklingen på viktiga livsmedelsråvaror, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal.

Antalet sysselsatta i medlemsföretagen blev färre under kvartalet och investeringarna låg kvar på ungefär samma nivå som under förra året.

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx