Ny konjunkturrapport: Högre tempo i livsmedelsindustrin

PUBLICERAD: 14 november 2013
UPPDATERAD: 14 november

Lönsamheten för landets livsmedelsföretag fortsatte att stärkas under det tredje
kvartalet, främst beroende på fortsatt stabila råvarupriser. Livsmedelsindustrin är också inne en period av betydande produktivitetsförbättringar, visar Livsmedelsföretagens nya konjunkturenkät bland medlemsföretagen.

I korthet kan tredje kvartalet sammanfattas med att försäljningen av mat och dryck (volym) på hemmamarknaden var svagt positiv medan försäljningen på exportmarknaden utvecklades något starkare. Råvarukostnaderna var mer eller mindre oförändrade jämfört med året innan, vilket står i bjärt kontrast till den prischock som drabbade branschen på inköpssidan för ett par år sedan.

– Det finns lyckligtvis inga höststormar i sikte när det gäller prisutvecklingen på viktiga livsmedelsråvaror, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal.

Antalet sysselsatta i medlemsföretagen blev färre under kvartalet och investeringarna låg kvar på ungefär samma nivå som under förra året.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax