Ny Ip-klass

PUBLICERAD: 6 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

IP X9 - lowNu finns en ny IP-klass, IPX9, som gäller för högtryckstvätt. IP-klassen finns med i den nya utgåvan av SS-EN 60529. Många har väntat på den nya IP-klassen i standarden SS-EN 60529.
Fram till nu har de som behövt visa upp skydd mot spolning med högtrycksvatten provat enligt en tysk standard. I ett andra tillägg till standarden på IEC-nivå har man tagit till sig behovet av en klass för skydd mot högtryckstvätt.

IEC TC 70 har arbetat med förslaget i flera år och i somras fastställdes IEC-standarden. Det här blev tillägg 2 till standarden, men eftersom grundstandarden är så gammal ger vi i Sverige ut en konsoliderad utgåva (1.2), där båda tilläggen finns inarbetade. Under arbetet med översättningen av tillägget har också andra småfel korrigerats och en allmän språköversyn har gjorts.

Testet enligt IPX9 görs med varmt vatten (80 °C) av högt tryck. Det är ett helt nytt test och i standarden specificeras testuppställning, storlek och krav på munstycken och hur verifiering av testutrustningen går till. Den nya IP-klassen har också medfört att det avsnitt i standarden som beskriver hur IP-klass kan märkas på produkter har utökats beroende på den nya IP-klassen.

Det kan tyckas vara självklart för den som tycker sig insatt, men dyker man ner lite djupare blir det lite komplicerat. Problemet blir mer tydligt i och med den nya IPX9 för högtryckstvätt. Verkligheten kan förhålla sig så att en produkt i test klarar IPX9 och IPX5, men inte IPX7 eller IPX8. Den bör då märkas med IPX9/IPX5.

Samma gäller till exempel även för kombinationen där produkter klarar IPX7 och IPX4, men inte IPX5. ”X” i exemplen är aktuellt skydd mot inträngande av fasta föremål/damm. En produkt som provats för skydd mot högtryckstvätt och märkts IPX9 (till exempel IP69) behöver alltså inte klara alla testerna för IPX6 eller IPX8.

För att man som användare ska kunna bedöma skydd mot vatten kan en produkt behöva märkas med flera IP-klasser, till exempel IPX5/IPX7/IPX9, där X är siffran gällande skydd mot inträngande av fasta föremål. En vanligt miss i uppfattning är att kravet, till exempel IPX4, märks på en produkt. Produkten ska märkas med dess IP-klass och ska inte innehålla något X, utan IP-klassen märks som till exempel IP44.

Den här standarden behandlades i SEK TK 70 och du hittar den i SEK webshop. Andra standarder som hör till TK 70s område är standarderna för beröringstolkar, SS-EN 61032 och standarden SS-EN 62262 för mekaniskt skydd, så kallad IK-beteckning.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432