Ny Ip-klass

PUBLICERAD: 6 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

IP X9 - lowNu finns en ny IP-klass, IPX9, som gäller för högtryckstvätt. IP-klassen finns med i den nya utgåvan av SS-EN 60529. Många har väntat på den nya IP-klassen i standarden SS-EN 60529.
Fram till nu har de som behövt visa upp skydd mot spolning med högtrycksvatten provat enligt en tysk standard. I ett andra tillägg till standarden på IEC-nivå har man tagit till sig behovet av en klass för skydd mot högtryckstvätt.

IEC TC 70 har arbetat med förslaget i flera år och i somras fastställdes IEC-standarden. Det här blev tillägg 2 till standarden, men eftersom grundstandarden är så gammal ger vi i Sverige ut en konsoliderad utgåva (1.2), där båda tilläggen finns inarbetade. Under arbetet med översättningen av tillägget har också andra småfel korrigerats och en allmän språköversyn har gjorts.

Testet enligt IPX9 görs med varmt vatten (80 °C) av högt tryck. Det är ett helt nytt test och i standarden specificeras testuppställning, storlek och krav på munstycken och hur verifiering av testutrustningen går till. Den nya IP-klassen har också medfört att det avsnitt i standarden som beskriver hur IP-klass kan märkas på produkter har utökats beroende på den nya IP-klassen.

Det kan tyckas vara självklart för den som tycker sig insatt, men dyker man ner lite djupare blir det lite komplicerat. Problemet blir mer tydligt i och med den nya IPX9 för högtryckstvätt. Verkligheten kan förhålla sig så att en produkt i test klarar IPX9 och IPX5, men inte IPX7 eller IPX8. Den bör då märkas med IPX9/IPX5.

Samma gäller till exempel även för kombinationen där produkter klarar IPX7 och IPX4, men inte IPX5. ”X” i exemplen är aktuellt skydd mot inträngande av fasta föremål/damm. En produkt som provats för skydd mot högtryckstvätt och märkts IPX9 (till exempel IP69) behöver alltså inte klara alla testerna för IPX6 eller IPX8.

För att man som användare ska kunna bedöma skydd mot vatten kan en produkt behöva märkas med flera IP-klasser, till exempel IPX5/IPX7/IPX9, där X är siffran gällande skydd mot inträngande av fasta föremål. En vanligt miss i uppfattning är att kravet, till exempel IPX4, märks på en produkt. Produkten ska märkas med dess IP-klass och ska inte innehålla något X, utan IP-klassen märks som till exempel IP44.

Den här standarden behandlades i SEK TK 70 och du hittar den i SEK webshop. Andra standarder som hör till TK 70s område är standarderna för beröringstolkar, SS-EN 61032 och standarden SS-EN 62262 för mekaniskt skydd, så kallad IK-beteckning.

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx