Ny guide som ska designa bort nedskräpning

PUBLICERAD: 1 oktober 2024
UPPDATERAD: 1 oktober
Bild: Näringslivets Producentansvar/Jonas Holmqvist

Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.

Den nationella skräpmätning som Håll Sverige Rent gjorde i stadskärnor och parker år 2023 visar att 9 av 10 skräp är engångsprodukter. 66 procent av skräpet är plast och den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av mjuka omslag för livsmedel, till exempel förpackningar för godis, glass och snacks samt plastbestruket papper såsom hamburgerpapper och wrappapper.

240 ton

Under en skräpplockardag som nyligen anordnades av Håll Sverige Rent plockades 240 ton skräp upp från gator och torg runt om i landet.

– Genom att tänka till redan när en förpackning designas skulle många av dessa skräp kunna förhindras. Exempelvis lösa förslutningar som länge varit ett nedskräpningsproblem i natur och hav, men där risken för nedskräpning nu minimerats genom att korken sitter fast i sin förpackning, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Designa mot nedskräpning

Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar lanserar nu en designguide mot nedskräpning. Här hittar producenter och förpackningsutvecklare tips och råd för att minska risken att hela eller delar av förpackningen blir till skräp.

– Vi hoppas att guiden kommer att utgöra ett bra stöd till våra producenter för att undvika förpackningar som bidrar till nedskräpning, exempelvis i form av lösa delar, och designa förpackningar med nedskräpning i åtanke. Den är ett komplement till våra designmanualer för återvinning. Tillsammans ökar de möjligheterna för att hela förpackningen ska kunna materialåtervinnas, förutsatt att den källsorteras på rätt sätt, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.

Här finns guiden:  https://npa.se/vart-erbjudande/design-mot-nedskrapning

 

Senaste nytt

E-type bakom årets Pantameralåt – Panta King är här!

E-type är artisten bakom årets Pantameralåt som släpps idag den 17 april.  Med en riktig eurodance-dänga, ”Panta King”, tar han plats i raden av artister som tidigare satt sin prägel på den traditionsrika låten, bland annat De Vet Du, Linda Pira, Kaliffa, Rolandz och Hooja.
E-type

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Recoma dubblar återvinningskapaciteten via 300 000 euro från Tetra Pak

Recoma, ett svenskt företag som tillverkar byggskivor av återvunnet material som dryckeskartonger, utökar nu verksamheten med en andra produktionslinje. Med stöd från Tetra Pak ökar företaget sin produktionskapacitet och effektiviserar användningen av material i tillverkningen.
recoma

Senaste numret av Packnews systertidning Sign&Print nu på marknaden

Packnews systertidning Sign&Print nummer 580 finns nu på marknaden! Den nya tidningen innehåller bland annat en guide till Fespamässan i Berlin i maj.
SignPrintx

Läs vidare

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x