Ny forskning – vetekli blir förpackningsfilm

PUBLICERAD: 27 april 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Forskningsprojektet på KTH finansieras av Lantmännen. Annelie Moldin och CG Pettersson inom forskning och utveckling, på Lantmännen tror starkt på veteklimetoden.

Forskare vid KTH kan genom att förädla vetekli på ett hållbart sätt öppna för tillverkning av biobaserad förpackningsfilm.

Av den totala svenska veteproduktionen består cirka tio procent av vetekli, det vill säga skal som omgärdar sädeskornen. Nu har Kungliga tekniska högskolans  forskare utvecklat en hållbar och effektiv metod för att förädla vetekli. Med vatten som lösningsmedel, till skillnad från den mer miljöovänliga kemi som används i industrin idag, har man nu lyckats extrahera bioaktiva polysackarider från vetekli. Dessa skulle kunna användas i en biobaserad förpackningsfilm för livsmedel och då ersätta plast baserad på olja som används idag.

– Detta är ett spännande projekt som visar på möjligheten att utveckla nya material baserade på spannmål, med potential att minska vårt oljeberoende och bidra till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som vi ökar värdet på vetekli, säger Annelie Moldin, Forskning & Utveckling, på Lantmännen.

Forskningsprojektet har fått tio miljoner kronor från Formas för att vidareutveckla metoden i samarbete med Lantmännen , Novozymes och Chalmers.

– Varje år produceras cirka sex miljoner ton spannmål i Sverige. 50 procent av produktionen består av vete och tio procent av denna mängd är vetekli, alltså skalen som omgärdar sädeskornen. Detta motsvarar 300 000 ton kli som biprodukt från spannmålsproduktionen enbart här i Sverige så här finns en stor potential, säger CG Pettersson, Forskning och Utveckling, på Lantmännen.

Ett annat potentiellt användningsområde för de bioaktiva polysackariderna skulle kunna vara en hälsofrämjande effekt i livsmedel rikt på fiber, som kan vara bra för magen.

Läs vidare

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker