Forskare vid KTH kan genom att förädla vetekli på ett hållbart sätt öppna för tillverkning av biobaserad förpackningsfilm.
Av den totala svenska veteproduktionen består cirka tio procent av vetekli, det vill säga skal som omgärdar sädeskornen. Nu har Kungliga tekniska högskolans forskare utvecklat en hållbar och effektiv metod för att förädla vetekli. Med vatten som lösningsmedel, till skillnad från den mer miljöovänliga kemi som används i industrin idag, har man nu lyckats extrahera bioaktiva polysackarider från vetekli. Dessa skulle kunna användas i en biobaserad förpackningsfilm för livsmedel och då ersätta plast baserad på olja som används idag.
– Detta är ett spännande projekt som visar på möjligheten att utveckla nya material baserade på spannmål, med potential att minska vårt oljeberoende och bidra till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som vi ökar värdet på vetekli, säger Annelie Moldin, Forskning & Utveckling, på Lantmännen.
Forskningsprojektet har fått tio miljoner kronor från Formas för att vidareutveckla metoden i samarbete med Lantmännen , Novozymes och Chalmers.
– Varje år produceras cirka sex miljoner ton spannmål i Sverige. 50 procent av produktionen består av vete och tio procent av denna mängd är vetekli, alltså skalen som omgärdar sädeskornen. Detta motsvarar 300 000 ton kli som biprodukt från spannmålsproduktionen enbart här i Sverige så här finns en stor potential, säger CG Pettersson, Forskning och Utveckling, på Lantmännen.
Ett annat potentiellt användningsområde för de bioaktiva polysackariderna skulle kunna vara en hälsofrämjande effekt i livsmedel rikt på fiber, som kan vara bra för magen.