Ny förpackning minskar matvinnet

PUBLICERAD: 18 september 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Skånemejerier low

Skånemejerier lanserar nu en ny förpackning som gör det lättare att minska matsvinnet hemma. Förpackningen är lätt att vika ihop vilket gör det enkelt att få ut det sista av yoghurten och filmjölken. Den hopvikta förpackningen tar också mindre plats i återvinningen.

Många konsumenter tycker det är svårt att få ut det sista ur yoghurt- och filmjölksförpackningarna. I synnerhet om yoghurten är så krämig som många vill ha den. Att vika och klämma ihop förpackningen är ofta kladdigt och inte alltid helt enkelt.

Den nya smarta förpackningen som Skånemejerier nu introducerar har förpressade markeringar vilket gör den lättare att vika ihop. Och det går att få ut mer ur den nya förpackningen. Tester som genomförts av undersökningsföretaget GfK visar att det var 45 % mindre yoghurt kvar i den nya förpackningen efter att den vikts ihop jämfört med samma procedur med den gamla typen av förpackning.

Den nya förpackningen är en god nyhet på flera sätt. Förutom att man får ut mer av det goda innehållet tar en hopvikt förpackning dessutom mindre plats när den lämnas till återvinningen och i källsorteringen. Korken sorteras som plast och resten av förpackningen ska sorteras som pappersförpackning.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx